www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Van dril tot kikker, wat gaat dat snel!

20 april 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Klaar voor de start... Het is net of deze kikkervisjes klaarliggen voor een wedstrijdje wie het snelste kan zwemmen, maar in werkelijkheid snoepen ze van de algen die op het plantenblad zitten. Foto Janske Blijleven

Bij boswachter Jaël bruist de vijver van het leven, de bruine kikkers zijn weer wakker en hebben voor nageslacht gezorgd. In een dagboekje noteert Jaël wat er gebeurt.

5 april. Ze zijn wakker!

Heerlijk dat zonnetje! De temperatuur stijgt, de zon schijnt en iedereen kijkt vrolijk! Voor mij zijn de eerste tekenen van de lente vaak de kikkers in mijn vijver die weer actief worden. Bij een graad of 8 krijgen ze er zin in en worden wakker uit de blubberlaag op de bodem waar ze overwinterd hebben. Het is de bruine kikker die als eerste samen met de gewone pad de lente inluidt.

Landdieren

De bruine kikker is een landkikker die alleen in het water zit tijdens de paartijd en om eieren te leggen. Daarna trekt hij het land op en zit onder boomstammen of tussen het blad op de grond. Afhankelijk van de temperatuur hoor je ze in maart/april hun lage roep doen vanuit het water. Hun kwaakblaas zit op hun keel die je ziet opbollen met het kwaken. Dit in tegenstelling tot de groene kikkers die de kwaakblazen aan de zijkanten van hun keel hebben, twee dus.

De gewone padden overwinteren op het land en wanneer de temperatuur de 8 graden aantikt, gaan ze aan de wandel op zoek naar hun geboortewater. Ze trekken vanuit het bos, waar ze goed verscholen de winter hebben doorgebracht, naar sloten, poelen en vijvers om te paren en hun eieren af te zetten. Vaak vinden ze onderweg al een partner waarmee ze verder willen. Ze gaan dan in de zogenaamde amplexus houding waarbij het mannetje op de rug van het grotere vrouwtje gaat zitten en zijn voorpoten onder haar oksels klemt. Deze greep is zo stevig dat je ze niet van elkaar kunt krijgen. Met het mannetje op de rug loopt (want padden springen niet, zoals kikkers) het vrouwtje naar het water.

10 april. Pas op, paddentrek

Onderweg kan het nog best gevaarlijk zijn. Er moeten soms wegen overgestoken worden en dan is er niet alleen de kans platgereden te worden maar ook om tegen de onderkant van een auto gezogen te worden wanneer deze te hard rijdt. Gelukkig zijn er op plaatsen waar veel paddentrek is schermen langs de weg aangelegd, waardoor de padden naar speciale paddentunnels of naar ingegraven emmers geleid worden. Deze emmers worden dan door vrijwilligers aan de andere kant van de weg geleegd. Zo helpen ze de padden de weg over.

Paddensnoeren in een poeltje. Foto Staatsbosbeheer

Klompen en snoeren

Even terug naar de amplexus. De bruine kikker kent deze ook maar hier beklimt het mannetje het vrouwtje pas in het water, nadat hij haar heeft ingepalmd met zijn roep.
Het is niet zo dat het mannetje het vrouwtje bevrucht. Bij padden en kikkers worden de eieren bevrucht tijdens de paring. Wanneer het vrouwtje de eitjes legt, sproeit het mannetje zijn zaad erover om ze te bevruchten. Door het water zwellen de eieren op, en dan heb je de bekende klompen kikkerdril of paddensnoeren met de zwarte stipjes er in.
Inderdaad, kikkers leggen klompen kikkerdril waarbij de eitjes als een klont aan elkaar gekleefd zitten en padden leggen een lang snoer van dril die als een kralenketting om stengels van waterplanten gewikkeld kan worden.

En nu maar wachten tot ze uitkomen… Als de temperatuur hoog is en er een lekker zonnetje schijnt kan dat heel snel gaan!

Kikkerdril. Je ziet dat de larven al zwemstaartjes hebben gekregen. Foto Staatsbosbeheer.

19 april. Hallo kikkervisje

De resten van de dril is nog her en der te vinden maar de larven zijn al lang en breed uitgekomen. Zo zie je maar hoe hard dat gaat met dit weer! De achterstand die de natuur had door het koude weer in maart is nu snel ingelopen. De kikker- en paddenvisjes eten nog een tijdje van de dril want hierin zitten belangrijke voedingsstoffen. Nu gaan ze zwemmen en op zoek naar eten. Ze zijn in eerste instantie planteneters maar als ze pootjes krijgen veranderen ze in vleeseters. Uiteindelijk moeten ze natuurlijk insecten gaan vangen!
De achterpoten komen straks als eerste en daarna de voorpoten. Dan wordt het staartje langzaam in het lichaam opgenomen en heb je een kikkertje of een padje!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog