www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Schaapscheerdersdag te Hoog Buurlo, een gezellig dagje uit

8 juni 2018 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
Schaapscheerdersdag Hoog Buurlo

Het is weer zo ver. De schapen van Hoog Buurlo trekken hun jas weer uit. Elk jaar, in de maand juni, worden de schapen van de kudde weer geschoren. De herder, boswachter en vrijwilligers zijn al een tijd druk met de voorbereiding van de Schaapscheerdersdag. Een gezellig dagje uit voor het hele gezin.

De schaapskudde van Hoog Buurlo wordt nog op de traditionele manier beheerd. Vanaf april tot en met november trekt de herder met zijn hond en de kudde naar de heide. Daar eten de schapen hun buikjes rond en zorgen er zo voor dat de heide in stand blijft en het gras kort gehouden wordt.

Waarom scheren we de schapen?

Vroeger was het zo dat de schapen van nature in de rui kwamen, de wol viel in plukken af of bleef haken aan struiken op de heide. Dat gebeurt nog steeds voor een deel bij de kudde van Hoog Buurlo, maar niet voldoende. Door het scheren helpen we de schapen de wol kwijt te raken. Dat is goed voor hun gezondheid, want het helpt ook om de vliegenlarveziekte (Myasis) te voorkomen.

Op Vaderdag laten een aantal schapenscheerders zien hoe de schapen vroeger geknipt werden. Dat doen zij op de oude manier, met een herdersschaar en niet zoals tegenwoordig met een tondeuse.

Misschien denk je: lekker fris, die dikke, wollen jas uit!
Maar wol isoleert heel goed en houdt de schapen júist relatief koel tijdens warme dagen (en warm als het koud is). Ze zijn dus maar wat blij als hun wollen krullen weer terug beginnen te groeien.

Schapen in de rui. Schapenwol blijft hangen aan struiken en takken.
Schapen in de rui. Schapenwol blijft hangen aan struiken en laaghangende boomtakken.

Overige activiteiten

Op de Schaapscheerdersdag is er nog meer te doen voor jong en oud. Er is een marktje met wol- en Veluwe gerelateerde producten en demonstraties vachtvilten en wol spinnen. Je kunt meedoen aan activiteiten, zoals oud-hollandse spelen, een blotevoetenpad geblinddoekt ervaren, het werpen met de ‘kluutschop’, een speurtocht, broodjes bakken en diverse sportactiviteiten.
En natuurlijk geeft de herder 2 keer een demonstratie hoe hij samen met zijn hond de kudde hoedt.

Dus kom ook en geniet mee van de activiteiten en de prachtige omgeving waar deze plaats vinden.

Praktische informatie

• Datum: zondag 17 juni (Vaderdag)
• Tijd: 11.00u – 16.00u
• Locatie: schaapskooi Hoog Buurlo 
• Gratis entree, vergoeding voor deelname aan enkele van de activiteiten
• Toegankelijk voor mindervaliden: het pad van 500 m naar schaapskooi is half verhard (niet toegankelijk voor auto’s)
• Honden toegestaan, mits aangelijnd

Over Hoog Buurlo

Hoog Buurlo is een eeuwenoude nederzetting in het hart van de Veluwe en ademt de sfeer van vroeger. Twee schaapskooien en twee woonhuizen, een kudde Veluwse heideschapen, statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen, akkers omgeven door wildwallen en grenzend aan de uitgestrekte Hoog Buurlose heide kenmerken deze parel van de Veluwe.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog