www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Ruiter erin, zwijn eruit?

21 september 2018 boswachters in Veluwe

Vervelend, zo'n-sta-in-de weg-hek dat je na passeren weer moet sluiten. Waarom moet dat eigenlijk?
Het antwoord is simpel: om de wilde zwijnen in het bos te houden. Diverse dorpskernen en landbouwgebieden op de Veluwe worden al jaren beschermd door een zogeheten faunaraster (hekwerk) tegen schade van wilde zwijnen. Daarnaast liggen er wildroosters in het gebied, waar wandelaars en fietsers overheen kunnen, maar herten, zwijnen en ander wild niet.

Ook paarden stappen niet over een wildrooster. Om ruiters en menners toch te kunnen laten genieten van de Veluwe kunnen zij via hekken in de (ruiter)paden de bossen in trekken. Boeren en boswachters merken regelmatig dat ruiters – en ook andere passanten – hekken open laten staan. Vaak uit onwetendheid, omdat ruiters het nut van dit hek niet kennen.

Wilde zwijnen die het landbouwgebied in trekken, moeten worden afgeschoten. Dit is zo afgesproken om schade aan landbouwgewassen en in dorpen, denk aan bermen en tuinen, te voorkomen. Die afspraak hebben onder meer provincie, terreinbeherende organisaties (zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en boeren gemaakt.

Ruiters worden daarom dringend opgeroepen om de hekken te sluiten op de ruiterpaden. Dit voorkomt het onnodig afschieten van wilde zwijnen en (extra) schade aan gewassen.

Namens de Veluwse boeren bedankt!

reageren

geef een reactie

 • Marjolein
  23 december 2021 om 13:05

  Mee eens dat hekken dicht horen, maar als fervente hei/bos-ruiter loop ik tegen problemen aan dat hekken vaak vanaf het paard niet makkelijk te openen zijn, laat staan te sluiten, dat de ondergrond rond het hek vaak zeer modderig is tot diepe plassen aan toe en dat afstappen dus ook niet altijd een optie is.

  Verder constateer ik veelvuldig dat de bosbouw/houtkap en fietpadonderhoudwerklui hekken waar géén rooster langs ligt gewoon vastzet zodat ze ook niet meer dicht vallen (voorzover ze dat al uit zichzelf doen).

  Het zijn dus zeker niet alleen de ruiters om met de vinger naar te wijzen !

 • Niek
  22 september 2018 om 21:58

  Natuurlijk is het niet de bedoeling, ontsnappen van dieren.

  Maar in de Maashorst zijn klaphekjes, als ze breed genoeg zijn, kun je er met je paard door.
  En doordat ze schuin staan, kan niemand, ook voetgangers niet, ze open laten staan.

 • Linda
  21 september 2018 om 20:26

  Jammer om dit te moeten lezen, het zal echt wel zo zijn. Ik rijd veel paard, kom heel veel hekken tegen en ben mij ook zeer bewust van het nut van de hekken. Als hekken niet meer (goed) dicht kunnen meld ik dat ook. Ook mijn mede-stalgenoten zijn zo. Ik kom zelden open staande hekken tegen.
  Het zou jammer zijn als gebieden om deze reden verboden worden voor ruites….dus ruiters, menners: gedraag je als gast, dan blijven wel welkom!

 • Paul Milo
  21 september 2018 om 18:19

  En ook bedankt names alle inwoners van de dorpen die beschermd worden door zo’n raster! Als dierenliefhebber vind ik het zelf niet zo erg dat onze tuin een beetje omgeploegd wordt, maar daar denken andere dorpsbewoners toch echt anders over 😉 En inderdaad is het dan natuurlijk diep triest dat deze dieren vervolgens geschoten moeten worden omdat iemand een poort open laat staan….

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog