www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Natuurwerkdag 2018: samen sjouwen op de heide

18 oktober 2018 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe
Jong en oud werken samen tijdens de jaarlijkse Natuurwerkdag

Foto Staatsbosbeheer

Hij komt er weer aan, de jaarlijkse Natuurwerkdag. Iedereen die dat wil, kan zaterdag 3 november weer een handje helpen met o.a. dennetjes trekken, boompjes zagen, struiken snoeien en rillen maken. Ook Staatsbosbeheer doet weer meer. Vorig jaar is er hard gewerkt op onze Veluwse locaties en ook dit jaar kan je weer aan de slag.

Door niet alleen met onze eigen vrijwilligers aan het werk te gaan, maar ook met mensen die misschien voor het eerst helpen met natuurwerk, betrekken we meer mensen bij het gebied en worden ook meer mensen enthousiast voor hun eigen omgeving. Het is gewoon heerlijk om buiten te zijn, fysiek aan de slag te gaan en daarbij nog iets goeds te doen voor de natuur ook! Ook voor kinderen is de Natuurwerkdag heel geschikt, zij vinden het geweldig om lekker buiten aan de slag te gaan en daarbij de natuur te ontdekken.

Tijdens de Natuurwerkdag zijn kinderen ook welkom
Foto Staatsbosbeheer

Herstel verbindingszone tussen het Kootwijkerzand en de radiocirkel van Radio Kootwijk

Het monumentale voormalige zendstation Radio Kootwijk ligt midden in een prachtig gebied, het Kootwijkerzand. Dit bestaat voor een groot deel uit zandverstuiving en een deel uit heide. Die heide groeit langzaam dicht met kleine boompjes zoals o.a. berk, den en vogelkers.

De dieren die hun leefgebied hebben in dit gebied, verplaatsen zich via de verbindingszone tussen het open zand en de heide. Denk bijvoorbeeld aan koudbloedige dieren zoals de zandhagedis en andere reptielen & amfibieën. Zij warmen zich graag op in de zon.
Ook de heide heeft zon nodig om goede bloemen te produceren. Hier leven o.a. insecten die weer voedsel zijn voor vogels en vlinders.

We gaan daarom de verbinding herstellen tussen de heide in het oostelijk deel van het Kootwijkerzand en de heide rondom Radio Kootwijk. Zo behouden we niet alleen de prachtige heide maar ook de véle soorten die in het open heidegebied hun thuis hebben.

De werkzaamheden bestaan uit het zagen en knippen van dennenboompjes. Dit zijn kleine maar soms ook grotere bomen. Je kan dus zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. De dennen komen uit eindelijk op grote rillen in het terrein te liggen. Je kan dus ook helpen met het sjouwen en op bulten leggen van de boompjes.

Jong en oud werken samen tijdens de Natuurwerkdag in Renkum
Er houdt altijd íemand supervisie
Foto Staatsbosbeheer

Heideveld opschonen en takkenrillen maken in Renkum / Wageningen

Aan de noordkant van de Keijenbergseweg in Wageningen ligt de boswachterij ‘Oostereng’. Oostereng is een prachtig natuurgebied dat bestaat uit veel verschillende boomsoorten zoals eik, beuk, grove den, douglasspar en berk. Daarnaast is Oostereng een ecologische verbindingszone voor vele dieren. Er leeft van alles in dit bos; reeën, hazen, zandhagedis, zwarte specht, boomvalken, buizerd en vele kleine zangvogels. Af en toe laat een vos zich ook nog eens zien. Kortom een prachtig gebied om eens te bezoeken en mee te helpen tijdens de natuurwerkdag.

In Oostereng ligt een mooie wandelroute waarbij tijdens je wandeling kunt genieten van verschillende mooie uitzichten. Ook kom je een tweetal heidevelden tegen. Op één van deze heidevelden gaan we tijdens de natuurwerkdag aan het werk. Dit heideveld gaan we vrij zetten van ‘boomopslag’. Oftewel kleine boompjes en takken verwijderen van de heide. Dit doen we doormiddel van zagen en knippen.

Door het opschonen blijft de heide behouden en bevordert het de leefomgeving van reptielen zoals de zandhagedis. Verder is het behoudt van de heide belangrijk voor wilde bijen, vlinders en andere insecten.

Alles wat we opschonen aan takken en boompjes gebruiken we tijdens de natuurwerkdag voor het maken van takkenrillen in de bosrand. De takkenrillen worden mooie schuil- en leefplekken voor vele kleine dieren als vogels, hagedissen, muizen en egels.

Doe je mee met de Natuurwerkdag?

Heb je zin om ons te helpen op zaterdag 3 november van ongeveer 10.00u tot 15.00u? In ruil krijg je een leuke dag met koffie of thee en een lunch. Oh, en wij zorgen natuurlijk voor gereedschap.
Informatie en aanmelden via de website van de landelijke natuurwerkdag:
Kootwijkerzand of Boswachterij Oostereng

Alle beetjes helpen. Je kan het werk net zo zwaar maken als jij wilt.
Alle beetjes helpen
Foto Staatsbosbeheer

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog