www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Nieuw hondenlosloopgebied bij Harskamp

11 december 2018 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
Een hond rent los over de paden van een hondenlosloopgebied

Een flinke wandeling over de Veluwe doet ieder mens goed, zeker als je trouwe viervoeter met je mee kan. Bij Staatsbosbeheer zijn honden dan ook welkom, mits aangelijnd. Omdat wij snappen dat die hond ook wel eens vrij over de paden wil rennen, zijn er speciale hondenlosloopgebieden en -routes waar de hond niet aan de lijn hoeft. In Harskamp en omgeving ontbrak een dergelijke mogelijkheid nog en dus gaan wij, in samenwerking met de gemeente Barneveld, een nieuw hondenlosloopgebied aanleggen.

Dit nieuwe gebied wordt 36 hectare groot en is toegankelijk vanaf de P-Veluwe parkeerplaats op de hoek van de Hoog Buurloseweg (Harskamp) en de Harskamperweg.

Fase één: bijna klaar voor gebruik

Voor de aanleg van het hondenlosloopgebied worden kleine delen van de wandel- en ruiterroute verlegd. Vanaf begin december zal een laag raster geplaatst worden dat alleen wilde zwijnen tegenhoudt. In dit raster komen verschillende klaphekjes waardoor bezoekers toegang krijgen tot het hondenlosloopgebied. Als het raster klaar is – voor het einde van dit jaar – kan je met je hond het gebied gaan verkennen.

Ontlasten Loofles en Kootwijkerzand

Met de aanleg van dit nieuwe losloopgebied, willen we de Loofles en het Kootwijkerzand ontlasten. Omdat er in de omgeving van Harskamp geen hondenlosloopgebied was, maakten veel hondenbezitters gebruik van deze gebieden. Veel baasjes lieten hun hond hier loslopen en zwemmen in het ven. En hoe verleidelijk dat ook is, zeker met mooi weer, het is niet de bedoeling. Het verstoort de natuurwaarden van deze bijzondere gebieden. Zo staat bijvoorbeeld de Loofles bekend om de zeldzame libellen en reptielen die daar worden aangetroffen en ook de heikikker is er te vinden.

Met dit nieuwe hondenlosloopgebied biedt Staatsbosbeheer de hondenbezitters een mooi gebied waar de hond wél los mag lopen.

Fase twee: de spartelvijver

Veel honden willen poedelen en zwemmen, dat weten we. En dus hebben we een idee: we zouden in de tweede fase graag een mooie spartelvijver aanleggen waarin honden een heerlijke duik kunnen nemen. Volgend jaar gaan we dit plan verkennen om te bekijken of en hoe deze spartelvijver van wens tot werkelijkheid kan worden.

Dit hondenlosloopgebied kan Staatsbosbeheer alleen aanleggen door de financiële steun van de gemeente Barneveld. Met de aanleg van dit nieuwe hondenlosloopgebied, hebben honden en hun baasjes straks de keuze uit drie mooie losloopgebieden in de boswachterijen Kootwijk en Ugchelen/Hoenderloo.

In de loop van volgend jaar zullen we uitgebreid de regels voor de hondenbezitters, de hondenlosloopgebieden op de Midden Veluwe en de manier waarop deze gebruikt kunnen worden communiceren.

reageren

geef een reactie

 • Edith Koomen
  6 januari 2019 om 17:38

  Beste boswachter Laurens Jansen, we zijn vandaag, zondag 6 januari, naar dit nieuwe losloopgebied geweest met onze 5 beagles. De omheining is top! Daar zijn we zeer blij mee. Maar er zijn 2 dingen die ons erg zorgen baren en dat is het volgende: het wildrooster! Als een jachthondje iets ziet aan de andere kant van het wildrooster, dan rent hij gewoon daar over heen, met als gevolg dat ze alle 4 de pootjes breken. Een ander punt is, en dit vinden wij eigenlijk nog het ergste, door de omgewaaide bomen, waarvan de wortels omhoog staan, daar zaten zoveel gaten en holen, al dan niet van konijnen inmiddels of niet, maar drie van de beagles zaten compleet in die gaten, en ze graafden gewoon verder. Eén van de beagles waren we zelfs kwijt voor een tijdje. Haar tuigje lag naast zo’n hol en zij was compleet in het gat verdwenen. We hadden hierdoor ook geen grip meer op haar en hebben moeten trekken en scheuren om haar heelhuids uit dat hol te krijgen. Hoe fout had dit af kunnen lopen. We vinden het super jammer, want we waren in eerste instantie zeer lovend over dit gebied. Groot, goed omheind, lekker rustig, gewoon top. Maar door dit voorval durven we er nu niet meer heen. Zou u mij kunnen vertellen of dit op te lossen is? Alvast bedankt voor uw antwoord.

  • Boswachter Laurens Jansen
   17 januari 2019 om 11:59

   Beste Edith Koomen,
   Dank voor je reactie m.b.t. het nieuwe hondenlosloopgebied bij Harskamp en wat vervelend dat je Beagle even vermist is geweest.
   Wat betreft het wildrooster kan ik je melden dat hier nog een hekwerk voor komt. Het wildrooster is dus straks nestje afgeschermd.
   Verder kan ik je melden dat het hondenlosloopgebied gelegen is in een natuurgebied. In dit gebied kunnen idd konijnen voorkomen en er liggen inderdaad soms ook omgewaaide bomen.
   Deze dingen horen bij een natuurgebied en kunnen we dan ook niet helemaal voorkomen. Ik neem nog even contact met je op voor wat meer informatie.
   Laurens Jansen
   Boswachter Staatsbosbeheer

 • Edith Koomen
  30 december 2018 om 19:56

  Boswachter, kunt u mij al vertellen of we al terecht kunnen in dit nieuwe gebied? We willen er 1 januari heen om te wandelen met onze honden, maar is de omheining al af? We moeten er namelijk 1,5 uur voor rijden, dus we willen zeker weten of we er al terecht kunnen!Zin in!

 • Karin
  20 december 2018 om 16:33

  Wat heerlijk, wij gaan een aantal keren per jaar naar de Veluwe met onze hondjes voor een korte vakantie en we worden heel blij van een nieuw losloopgebied er bij 😉

 • Edwin
  18 december 2018 om 18:24

  Geweldig! weer een reden om vanuit Zeeland naar de Veluwe te komen!!!

 • Mary
  18 december 2018 om 17:10

  Fijn, een losloopgebied erbij, van mij mogen het er nog wel een paar meer zijn. Maar is het ook mogelijk om een kaartje te plaatsen waarop ik het nieuwe losloopgebied precies kan vinden? Ik kom er met google maps nu niet goed uit….

 • Hetty Langen
  17 december 2018 om 18:46

  Wat is een laag raster precies? Hoe hoog is de afrastering dan?

 • Linda
  14 december 2018 om 14:39

  Wat een goed idee! Kan die spartelvijver ook door paarden /ruiters gebruikt worden?

  • Boswachter Laurens Jansen
   17 december 2018 om 10:56

   Beste Linda, het plan voor de spartelvijver moet nog volledig worden uitgewerkt. Maar omdat de vijver in het hondenlosloopbosgebied komt te liggen zal hij voor ruiters helaas niet toegankelijk zijn.

 • Edith Koomen
  13 december 2018 om 19:32

  Is het een compleet omheind losloopbos? Wij gaan nu vaak naar het Leesten in Ugchelen met onze beagles, omdat het daar zo goed omheind is en ze niet weg kunnen rennen.

  • Boswachter Laurens Jansen
   17 december 2018 om 10:54

   Beste Edith Koomen, het hondenlosloopgebied is volledig omheind met een laag raster.

  • Edith Koomen
   17 december 2018 om 18:36

   Boswachter Laurens Jansen, wat een super goed nieuws! Kunt u mij ook vertellen wat de hoogte is van een laag raster? Voor mij en mijn honden erg belangrijk om te weten.

 • Mirte van Heusden
  12 december 2018 om 13:16

  Super goed nieuws, en ook nog een zwemplek… Daar is echt zo´n behoefte aan in dit gebied! Geweldig initiatief. Mijn hond en ik zijn zeer dankbaar… :-))

  • Boswachter Laurens Jansen
   12 december 2018 om 13:44

   Dag Mirte en andere, mooi om te lezen dat dit nieuwe hondenlosloopgebied goed wordt ontvangen. In 2019 gaan we verkennen of er ook een spartelvijver kan worden aangelegd.
   Dit moet echt nog onderzocht worden. Ik hoop dat het lukt om dit gezamenlijk te realiseren.

 • Marja
  12 december 2018 om 11:40
 • Liesbeth
  11 december 2018 om 18:01

  We zijn erg blij met het losloopgebied wat zullen me honden blij zijn thanks gemeente Barneveld

 • Marijs Hox
  11 december 2018 om 17:29

  Mijn hond en ik worden hier zo vrolijk van 🙂

  • Hansje
   27 december 2018 om 17:27

   Laurens,
   Dank voor de zorg voor de tot stand komen van dit losloop gebied.
   Geweldig . Om in deze prachtige omgeving te mogen wonen.
   We gaan daar ook kilometers maken met onze Golden Retriever Sancerre.
   Laurens , dankje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog