www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Natuureducatie bij de schaapskooi te Hoog Buurlo – vrijwilligers gezocht –

19 december 2018 Boswachter Frank Volkers in Veluwe
herder en kudde met schoolklas en vrijwilliger. Foto Janske Blijleven

Met de schoolkinderen op bezoek bij de herder en de kudde. Foto Janske Blijleven

Lang geleden ben ik begonnen met kinderen op een speelse wijze kennis te laten maken met de natuur. Dat moet zo, snel rekenend, in 1980 geweest zijn. Ik begeleide toen als vrijwilliger school-’werkweken’ voor de toenmalige Stichting School in Bos en Landschap vanuit het Woldhuis te Apeldoorn. Dat heb ik een jaar of 8 gedaan, een aantal weken per jaar. En werd een prachtige ervaring rijker.

Op een gegeven moment heb ik mijn horizon ‘wat’ verbreed en heb in diezelfde periode ook 5 zomers lang in een zomerkamp in de Verenigde Staten gewerkt. Ook daar was ik bezig met natuureducatie, niet alleen in de omgeving van het zomerkamp, maar ook tijdens meerdaagse kanotochten. Natuurlijk was het nodig om me wat in te lezen in de specifieke natuur aldaar. Maar wat ik daar geleerd heb is dat je lang niet alles hoeft te weten. Dat het bij kinderen vooral gaat om de ervaring, de beleving, de ruimte geven aan verbazing en verwondering. En om eventueel samen met ze op zoek te gaan naar de naam van het ontdekte plantje of dier.

Woordvoerders van de Natuur

Nu werk ik alweer een jaar of vijf als boswachter bij de schaapskooi te Hoog Buurlo. Ook hier draait een natuureducatie-programma voor kinderen. Het lijkt een rode draad in mijn werkzame bestaan. Staatsbosbeheer Veluwe biedt namelijk aan basisscholen uit Apeldoorn en omgeving een natuureducatie programma aan, genaamd ‘Woordvoerders van de Natuur’. Voor de uitvoering van dit educatieve programma zijn we nu op zoek naar uitbreiding van de groep vrijwilligers.

Het programma vindt plaats op een tiental dinsdagen en donderdagen in de maanden mei, juni, september en oktober. De uitvoering van het programma bij de schaapskooi duurt ongeveer van 09:00 uur tot 14:00 uur.

Tijdens deze dag leren en ervaren kinderen in de leeftijd van 8 tot 10 jaar waar het om draait bij de schaapskooi van Hoog Buurlo. Waarom staat deze daar? Waarom hebben we daar schapen? Wat houdt het werk van de herder in? Hoe hoedt hij de kudde samen met zijn hond? De kinderen mogen hem natuurlijk ook allerlei vragen stellen. Onderweg van de schaapkooi naar de heide en weer terug, staan we wel eens stil bij leuke natuurdingen, zoals de sporen van zwijnen en bepaalde plantjes. En op de heide houden we een stilteoefening (soms wel een paar keer, omdat de kinderen dit toch heel bijzonder vinden) of speuren we naar insecten.

Meer weten?

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je weten hoe een vrijwilliger de uitvoering van het programma ervaart? Lees hier dan het blog met één van onze educatie-vrijwilligers van Hoog Buurlo.
En ben je geïnteresseerd, lees dan ook nog de wat serieuzere vacature en neem contact met me op. Ik hoop van je te horen!

Hartelijke groet,

Frank Volkers

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog