www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Op wandelvakantie met de boswachters van de Veluwe

13 maart 2019 boswachters in Veluwe

Stel je voor: een doorgewinterde reisorganisatie die een meerdaagse wandelvakantie organiseert over de Veluwe, een gebied van ruim 90.000 hectare bos, hei en stuifzand. Meanderende beekjes en sprengen doorkruisen het landschap, ontspringen zomaar ergens en zoeken hun weg naar een lager gelegen punt. In de bossen dansen de bomen, boven de heidevelden met haar schapen buitelt de veldleeuwerik al zingend door de lucht. En daar, in de verte, scharrelen wat zwijnen en herten gebroederlijk naast elkaar.
De Veluwe is het grootste laaglandlandschap van Noordwest Europa en iedere dag weer even verrassend en grenzeloos mooi.

Enige tijd geleden nodigde SNP Natuurreizen Staatsbosbeheer uit om mee te denken over een unieke, vijfdaagse natuurreis in eigen land. Ook boswachters van andere terreineigenaren werden hierbij betrokken. Het resultaat zijn twee enorm diverse wandelvakanties, die alle aspecten van de grenzeloze Veluwe verkennen.
Laat je al wandelend onderdompelen in de Veluwe en maak kennis met niet alleen de natuurlijke, maar ook de cultuurhistorische en archeologische rijkdom van dit bijzondere landschap.

De arrangementen

In nauwe samenspraak zijn twee groepsarrangementen van vijf dagen samengesteld, een op de Noord-Veluwe en een op de Zuid-Veluwe en beide reizen vertrekken zowel in het voorjaar als in het najaar.
Je brengt de nachten door in comfortabele Veluwse hotels die middenin de natuur liggen. Hier ontbijt je, krijg of maak je de lunch en geniet je ’s avonds van een heerlijk diner.
Van hieruit ga je op pad met de boswachter of natuurgids van het gebied. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet mag komen en gaat op zoek naar wild, dwaalt door bossen, over heidevelden en door beekdalen. Je bekijkt de eeuwenoude stuwwallen met andere ogen en ontdekt overal sporen van de oude bewoners van de Veluwe. Het zijn de verborgen verhalen van de Veluwe.

De route Grenzeloze Veluwe Noord

De tocht van Noord-Veluwe in een notendop

Je begint in Nunspeet en verkent onder andere de bossen rondom het authentieke Veluwse dorpje Vierhouten. In de dagen erna bezoek je het Leuvenumse bos en Hulshorster Zand en zak je rustig af via kasteelnederzetting Staverden naar het Speulder- en Sprielderbos en de Ermelose Heide. Je bezoekt bijvoorbeeld een Wildarena en Het Verscholen Dorp. Je wandelt dwars over de heidevelden en door de bossen van Kroondomein Het Loo en eindigt deze unieke ontdekkingstocht op het station van Apeldoorn.

De route Grenzeloze Veluwe Zuid

De tocht van Zuid-Veluwe in een notendop

Je start in Apeldoorn en loopt onder andere dwars door het zuidelijke deel van Kroondomein Het Loo. Je bezoekt Hoog Buurlo en het voormalige zendgebouw van Radio Kootwijk. Ook passeer je een wildobservatieplaats en een ecoduct. Per huifkar rij je door het Deelerwoud, door delen waar je normaal gesproken niet mag komen. Daardoor heb je een grotere kans op het zien van wild. Je wandelt over de Loenermark en via Eerbeek ga je naar het letterlijke hoogtepunt van deze reis: de Imbos. Het hoogste punt van de Veluwe. De reis eindigt bij het Veluwezoom bezoekerscentrum en het station van Rheden.

Samenwerking tussen de natuurorganisaties

Deze wandelvakantie is een samenwerking tussen SNP Natuurreizen, Geldersch Landschap en Kasteelen, Natuurmonumenten, Kroondomein het Loo en Staatsbosbeheer.
De Veluwe is eindeloos groot en heeft tientallen gebiedseigenaren verspreid over een afwisselend gebied van 90.000 hectare. Je kunt het zien als een enorme lappendeken, waarbinnen iedere terreineigenaar ook weer zijn eigen visie heeft.
Over ontsluiting van paden en het samenstellen van een gebiedskaart werd uiteraard al met elkaar overlegd, maar er lagen nog kansen om dit breder te trekken. Het was waardevol om vanuit dit kader – een wandelvakantie op de Veluwe – met elkaar te spreken over de bijzondere plekken op de Veluwe. We bleken zoveel moois te willen laten zien, dat er uiteindelijk niet één maar twee reizen te boeken zijn! En het mooie aan deze samenwerking is, dat de boswachters van de verschillende gebieden tijdens deze reis, als ware in een estafette, steeds de groep reizigers aan elkaar doorgeven.

Nieuwsgierig geworden naar deze unieke natuurreis? Je vindt het programma van dag tot dag op: Grenzeloze Veluwe – Zuid
Grenzeloze Veluwe – Noord

Fijne vakantie!

Boswachter Laurens Jansen
Boswachter Lennard Jasper
Kirsten van Gortel – Roest
Janske Blijleven

reageren

geef een reactie

 • Myriam Deurenberg
  14 april 2019 om 18:20

  Zijn er ook mogelijkheden om zo iets te organiseren voor een gebruiker met een el.rolstoel?

  • Janske Blijleven
   26 april 2019 om 12:30

   Beste Myriam,

   deze vraag kan je het beste voorleggen aan SNP Natuurreizen: https://www.snp.nl/
   Zij organiseren deze reis.
   Succes!

   vriendelijke groet,
   Janske Blijleven

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog