www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Omgevingsvergunning Informatiecentrum Het Leesten verleend

14 mei 2019 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ontwerp: Olaf Gipser Architects met Peter Mensinga. Landschapsontwerp: veenenbos en bosch landschapsarchitecten

De bouwfase van het informatiecentrum Het Leesten op de Veluwe bij Apeldoorn komt eindelijk in zicht. De omgevingsvergunning voor het multifunctionele gebouw op Het Leesten is 7 maart ingediend. De vergunning is op 1 mei jl. door de gemeente Apeldoorn verleend en de bezwaartermijn loopt tot 12 juni.

In dit gebouw komt het informatiecentrum van Staatsbosbeheer en de horeca ondernemer ‘De Ugchelse Berg’. Het is een gebouw waar natuurliefhebbers en recreanten terecht kunnen voor informatie over de Veluwe en horeca. Ook komt er een ruimte voor een outdoor ondernemer.

Vertraging

Het was de bedoeling dat het pand eind 2018 gereed zou zijn, maar er waren een aantal hobbels in het proces. Het ontwerp werd niet gelijk omarmd door de commissie ruimtelijke kwaliteit van de gemeente Apeldoorn. Hierdoor hebben we het voorontwerp moeten aanpassen. Het gebouw is verkleind en de materialen aan de buitenkant hebben een nog natuurlijkere uitstraling gekregen.

Daarnaast heeft de uitvraag voor een aannemer de eerste keer geen geldige inschrijving opgeleverd. We hebben in de tweede procedure aannemingsbedrijf Draisma uit Apeldoorn aan boord gekregen. Afgelopen maanden hebben we met aannemer en architect in bouwteamverband gewerkt aan het vervolmaken van de (technische) plannen. We stellen alles in het werk om na de zomervakantie te kunnen starten met de bouw. Het cascopand moet eind 2019 klaar zijn. We mikken op opening in het voorjaar van 2020.

Zandhagedis

Ter bescherming van de zandhagedis op het bouwvlak staat er sinds begin februari 2018 een scherm. Tijdens inventarisatierondes zijn er toch een aantal hagedissen aangetroffen. De komende tijd wordt het scherm verstevigd en de aanwezige dieren verplaatst.

Veluwetransferium

Het informatiecentrum van Staatsbosbeheer heeft straks een expositie over de Veluwe en een souvenirwinkel. Het is een eigentijds start- en eindpunt van prachtige wandelingen en fietstochten, daarnaast zijn er goede horeca en parkeervoorzieningen. Op dit transferium begint een bezoek aan de Veluwe. Het Leesten is een geliefde plek voor veel bezoekers uit Apeldoorn en omstreken.

De huidige kioskhouder wordt bij oplevering eigenaar van het pand. Staatsbosbeheer huurt dan het informatiecentrum terug. Eerder in dit Veluwetransferium-project is het gebied heringericht en is de parkeerplaats vergroot en opgeknapt.
Veluwetransferium Het Leesten is het resultaat van de samenwerking van provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe en Staatsbosbeheer.

reageren

geef een reactie

 • Johan
  7 oktober 2019 om 18:53

  Geen fraai ontwerp , had liever iets met natuurlijke materialen gezien zoals in de National Parks in de USA.
  Maar misschien valt het mee.

 • willy lammers
  14 mei 2019 om 13:51

  wat mooi. Dat ik als kleindochter van Tante Mien (lammers) (mijn grootmoeder)dit mag meemaken. Zij stond vroeger met de kiosk op de Hoenderloseweg.

  vr. gr. Willy Lammers

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog