www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Sporen in het bos. Speur mee en ontdek: welk dier was hier?

17 juli 2019 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Een afgeknaagde dennenappel. Hier zat een eekhoorn te eten. Foto: Staatsbosbeheer

Geknakte takjes, de bast van het boompje beschadigd en op de grond bij het jonge boompje is het blad weg geschraapt. In het bos bij Wolfheze kom ik het tegen bij een jonge taxusboom. Wat is dit voor een vandalisme?

Nou ja, eigenlijk is dit toegestane vandalisme, ook al is de bosbeheerder er niet altijd blij mee dat dieren jonge bomen beschadigen of opeten.
Ik heb hier sporen van een reebok gevonden. En dan bedoel ik dus niet het spoor van zijn pootafdrukken.

Veeg- en krabsporen van een ree. Hiermee markeert het dier zijn territorium.

Speuren als Sherlock Holmes

Er zijn allerlei soorten sporen te bedenken. Naast pootafdrukken, ook wel prenten genoemd, zijn er ook vraatsporen, krab- en veegsporen, keutels, veren, haren…
Eigenlijk alles waaraan je kan zien dat er iemand is geweest, zijn sporen.
Als je weet waar je op moet letten, zie je ze overal. Dan besef je ineens dat het wemelt van het leven, ook al zie je de dieren zelf niet.

Kijken naar sporen is net een soort detective spelen. Je kan van alles te weten komen over het dier dat ze achtergelaten heeft. Hoe groot het is bijvoorbeeld, wat het graag eet, waar hij slaapt of hoe hij een zaadje uit een dennenappel weet te peuteren.
En als je ergens vaak sporen van een bepaald dier ziet, heb je ook kans dat je het dier zelf een keer ziet. Je weet immers al dat het daar zit.

Prent van een das. Foto Staatsbosbeheer.

Wie pleegde de moord?

Wat later vind ik een plek met een heleboel veren. Aan de veren zie ik dat het een duif is geweest. Hij heeft hier duidelijk het leven gelaten want er ligt een stuk van een vleugel en een pootje. Alle veren zijn rafelig bij de pen waar de veer normaal aan de huid vast zit. Iemand had honger.
Wie is de dader van deze moord?

Samen speuren naar sporen

Wil je meer weten over sporen en sporen zoeken? Boek dan nu een excursie ‘Speuren naar sporen in de Buunderkamp‘ en ga op pad met de natuurgids van Staatsbosbeheer.
Op 3 en 17 augustus om 18.00u is de excursie voor volwassenen en vrijdag 16 augustus om 14.00 is er een kinderexcursie ‘Sporen zoeken’ speciaal voor kinderen vanaf 6 jaar.
Kinderen moeten begeleid worden door een volwassene.
De prijs is €12,50 voor volwassenen en €10,00 voor kinderen, inclusief iets te drinken.

Speur ze!

reageren

geef een reactie

  • H.Idzes
    17 juli 2019 om 15:15

    Komen op 28-07 van deze maand naar Otterlo. Gaarne zouden we wat routes willen fietsen van ongeveer 25km totaal per dag. Wij beginnen op 29-07 en 30-07 van deze maand. Ben zelf niet helemaal gezond[COPD] maar hoop wel dat er tussen de afstanden nog een dorpje ligt voor een hapje.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog