www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het gaat beginnen! De bouw van het informatiecentrum op het Leesten.

19 juli 2019 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Ontwerp: Olaf Gipser Architects met Peter Mensinga. Landschapsontwerp: veenenbos en bosch landschapsarchitecten

Het is dan eindelijk zover. De bouw van het informatiecentrum Het Leesten op de Veluwe bij Apeldoorn gaat na de bouwvak van start. Vanaf 24 juli zijn er voorbereidende werkzaamheden in het gebied.

In het gebouw komt het informatiecentrum van Staatsbosbeheer en de horeca ondernemer ‘De Ugchelse Berg’. Het is een gebouw waar natuurliefhebbers en recreanten terecht kunnen voor informatie over de Veluwe en horeca. Ook komt er een ruimte voor een outdoor ondernemer.

Vanaf woensdag 24 juli wordt als eerste de bouwinrit aangelegd en de tijdelijke puinverharding aangebracht. In de loop van week 31 worden de hekken en bouwketen geplaatst. Het moment dat de bouw echt gaat starten is vanaf 19 augustus, direct na de bouwvak. Als de bouw voorspoedig verloopt wordt het cascopand eind 2019 opgeleverd. Daarna volgt de inrichting van het gebouw. De opening is op zijn vroegst voorjaar van 2020.

Ontwerp: Olaf Gipser Architects met Peter Mensinga.
Landschapsontwerp: veenenbos en bosch landschapsarchitecten

Hoogste punt
Op het moment dat het hoogste punt is bereikt organiseren we een inloopmiddag/avond waar kaarten en tekeningen duidelijk maken hoe het gebouw er precies uit komt te zien. Hierover volgt na de bouwvak een bericht.

Zandhagedis
Ter bescherming van de zandhagedis op het bouwvlak staat er sinds begin februari 2018 een reptielenscherm. Tijdens inventarisatierondes is er een aantal zandhagedissen aangetroffen. De aanwezige zandhagedissen zijn tijdens de controlerondes verplaatst. De laatste vijf controles zijn er geen dieren meer gevonden. Het gebied is in overleg met de provincie Gelderland vrijgegeven voor de bouw.

Veluwetransferium
Het informatiecentrum van Staatsbosbeheer heeft straks een expositie over de Veluwe en een souvenirwinkel. Het is een eigentijds start- en eindpunt van prachtige wandelingen en fietstochten, daarnaast zijn er goede horeca en parkeervoorzieningen. Op dit transferium begint een bezoek aan de Veluwe. Het Leesten is een geliefde plek voor veel bezoekers uit Apeldoorn en omstreken.

De huidige kioskhouder wordt bij oplevering eigenaar van het pand. Staatsbosbeheer huurt dan het informatiecentrum terug. Eerder in dit Veluwetransferium-project is het gebied heringericht en is de parkeerplaats vergroot en opgeknapt. Veluwetransferium Het Leesten is het resultaat van de samenwerking van provincie Gelderland, gemeente Apeldoorn, Waterschap Vallei en Veluwe en Staatsbosbeheer. Het ontwerp van het gebouw is gemaakt door Olaf Gipser Architects.

reageren

geef een reactie

 • Bas
  12 november 2020 om 12:24

  Helaas, het oude Leesten is niet meer. Er prijkt nu een spuuglelijk gebouw. Het grasveld is omgeploegd. De plek heeft zijn charme verloren. Het is blijkbaar belangrijker om toeristen te lokken, dan de natuur te laten voor wat het is. Ik vind dit echt heel erg wat hier is gebeurd.

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   19 november 2020 om 11:22

   Beste Bas,

   Over smaakt valt niet te twisten. Ik als boswachter ben blij met deze plek waar we gasten kunnen ontvangen en informeren.
   Met betrekking tot de speelweide kan ik u het volgende melden. De speelweide op ’t Leesten is een plek waar graag wordt gespeeld en gevoetbald.
   Om deze plek weer wat veiliger te maken is het veld gefreesd, geëgaliseerd en opnieuw ingezaaid met een grasmengsel.

   We hopen dat de kinderen er weer met veel plezier zullen spelen.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen

 • Johan
  8 oktober 2019 om 11:07

  Wat een lelijk gebouw, lijkt op de kassen in het westland.
  Natuurlijke materialen waren mooier geweest, neem een voorbeeld aan alle prachtige visitor centres in de national parks in de USA.

 • Marijke
  2 augustus 2019 om 18:40
  • Boswachter Laurens Jansen
   14 augustus 2019 om 12:29

   Beste Marijke,
   Als er (vrijwilligers)vacatures zijn voor het informatiecentrum zullen dit ook via het blog met jullie delen.
   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen

 • T de Haan
  28 juli 2019 om 18:10

  Een foei lelijk gebouw, harmonieerd van geen kant in het geheel. Neem een
  voorbeeld aan de provincie Drenthe.

 • René P
  23 juli 2019 om 21:03

  Laten we hopen op een mooi en goed eindresultaat.. en dat het niet tenkoste gaat van de rust in de natuur waar we hier zo mee ge(ver)wend zijn. (Met het oog op meer ‘bezoekers’ )

 • Herman Linde
  20 juli 2019 om 08:33

  Ik moet nu heel ver terug gaan in de tijd: wanneer ontstonden de eerste ideeën voor een, zoals dat toen heette, een bezoekerscentrum op de Veluwe. Eigenlijk makkelijk; in het jaar vooraf het 100-jarige bestaan van Staatsbosbeheer. Dat is morgen 100 jaar geleden. Dus de eerste serieuze plannen begonnen in 1998 hun eerste vorm te krijgen. Ik ben blij dat wat ik ooit als ballonnetje heb opgelaten nu realiteit wordt . . . . gefeliciteerd en succes!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog