www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Startsein voor rolstoelroute in Renkums Beekdal

19 maart 2020 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

Ondertekening van de intentieverklaring. Vlnr Rianne Roeters (Staatsbosbeheer), Joa Maouche (wethouder gemeente Renkum), Hans Somer (Zinzia Zorggroep), Mathieu Pinkers (Stichting Renkums Beekdal). Foto: Herman van Keulen

Het was al een tijd een wens van velen, een rolstoelroute in het Renkums Beekdal. En dit jaar is het dan zover. Op vrijdag 13 maart is een intentieverklaring getekend voor de aanleg van een rolstoelroute. Hiermee gaven de terreinbeheerders Gemeente Renkum, Staatsbosbeheer, Zinzia Zorggroep en Stichting Renkums Beekdal het startsein om een bestaande wandelroute in het beekdal volledig rolstoelvriendelijk te maken.

De geplande route komt in de ‘Papierweide’, het nieuwe natuurgebied, gelegen tussen de Kortenburg en de Hartenseweg. De Papierweide is tot stand gekomen dankzij een grote maatschappelijke investering. Het is dan ook logisch dat zoveel mogelijk mensen de gelegenheid krijgen om het prachtige resultaat van deze investering van nabij te kunnen beleven.

Veel bezienswaardigheden en ideale ligging

Door zijn ligging is dit natuurgebied bij uitstek geschikt voor een rolstoelroute: dicht bij de bebouwde kom, vlak bij het verpleeghuis Oranje Nassau’s Oord, met voldoende parkeergelegenheid en horeca in de buurt.

Ook kent de route rond de Papierweide vele beziens- en wetenswaardigheden op het gebied van aardkundig en cultuurhistorisch erfgoed en natuur. Langs de route komen op diverse plaatsen informatiepunten. Zo komen er bijvoorbeeld QR-codes waarmee wandelaars informatie laten voorlezen door een app.

Rolstoelroute was veelgehoorde wens

Stichting Renkums Beekdal is de initiatiefnemer van de Rolstoelroute Renkums Beekdal. Regelmatig kwam bij hen de vraag of het mogelijk is om een rolstoelroute te maken in het Renkums Beekdal. Deze wens kwam vooral van ouderenbonden, activiteitenbegeleiders van zorginstellingen en natuurliefhebbers met beperkte mobiliteit. Zij vroegen aandacht voor de slechte berijdbaarheid van het betonplatenpad in de Papierweide en de slechte kwaliteit van sommige paden. Deze signalen waren aanleiding voor een aantal vrijwilligers van de Stichting om de mogelijkheden te onderzoeken voor een rolstoelroute tussen het informatiecentrum Renkums Beekdal en Oranje Nassau’s Oord.

De Stichting Renkums Beekdal verzorgt informatie, educatie en participatie met betrekking tot natuur, landschap en cultuurhistorie van het Renkums Beekdal. Door een rolstoelroute rond de Papierweide te realiseren kunnen zij ook mensen met een beperkte mobiliteit informeren over en laten genieten van natuur, landschap en cultuurhistorie in het Renkums Beekdal. Bovendien draagt de stichting op deze manier bij in de zorg voor hun sociaal, psychisch en lichamelijk welbevinden.

De planning

Een deel van de route is al gerealiseerd door Stichting Renkums Beekdal, dankzij financiering van de gemeente Renkum. De planning is om na de zomer te beginnen met het verder rolstoelvriendelijk maken van de route. De rolstoelroute zal dan eind 2020 klaar zijn.
Momenteel loopt nog een aanvraag voor subsidie om de financiering van het project rond te krijgen. Als die gehonoreerd is staan alle seinen op groen om te beginnen met de aanleg.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog