www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Wandelen met je hond bij Staatsbosbeheer op de Midden Veluwe

7 juli 2020 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
Een hond rent los over de paden van een hondenlosloopgebied

Wandelen met je hond in de natuur, je dagelijkse rondje door het bos. Het is heerlijk, voor zowel mens als dier. Je bent welkom in onze gebieden tussen zonsopkomst en zonsondergang, maar wel met de hond aan de lijn.
In onze hondenlosloopgebieden mag de hond uiteraard wél los. In dit blog lees je meer over onze hondenlosloopgebieden, onze publieksacties en de afspraken met de hondenuitlaatservices in ons gebied.

Waarom moet de hond aan de lijn?

Voor bescherming van de natuur is het belangrijk dat honden niet los lopen. Op de Midden Veluwe leven onder meer edelherten, wilde zwijnen en reeën. Op de open stuifzanden en heideterreinen leven daarnaast ook veel vogels die op de grond broeden en ook reptielen. Iedere hond heeft een jachtinstinct. Als hij het wild ruikt, wordt zijn instinct geprikkeld en dan willen de meeste honden het dier opsporen, al is het maar uit nieuwsgierigheid.
Komt een hond te dicht in de buurt, dan schrikken de dieren en slaan op de vlucht zonder om te kijken. Vluchten levert veel stress op en kostbare energie gaat verloren. Een wild zwijn daarentegen zet zelfs de aanval in. Dit is dus gevaarlijk voor zowel het wild als de hond.

Ook de geursporen die honden nalaten, zorgen voor een langdurige verstoring van vogels en wild. In het broedseizoen worden vogelnesten, die enkele keren zijn ‘bezocht’ door honden, verlaten door de ouders.

Hondenlosloopgebieden: hond los en onder appèl

Om ervoor te zorgen dat er toch plekken zijn waar honden wel los kunnen lopen, heeft Staatsbosbeheer hondenlosloopgebieden en hondenloslooproutes aangewezen. Op de midden Veluwe zijn drie hondenlosloopgebieden aangelegd. Je hond dient hier altijd onder appèl te staat. Dit houdt in dat je jouw hond niet laat jagen, de hond in het zicht loopt en op commando onmiddellijk komt. Zo kunnen jij en je hond, maar ook de overige gebruikers genieten van deze speciale losloopgebieden. In onze nieuwe hondenfolder lees je meer over deze hondenlosloopgebieden. Hondenfolder Staatsbosbeheer Veluwe Midden

Hondenlosloopgebied ’t Leesten

Publiekvriendelijke acties en handhaving

Op een aantal plekken lopen honden los waar dit niet is toegestaan. Dit is bijvoorbeeld het geval op het Kootwijkerzand. Dit gebied is geen hondenlosloopgebied en omdat hier veel vogels leven die op de grond broeden, is de kans dat zij verstoord worden groot. Als alternatief voor deze plek verwijs ik je dan ook graag naar hondenlosloopgebied Kootwijkerduin.

De komende tijd zal Staatsbosbeheer publieksacties houden om bezoekers te informeren over waar de honden wel en niet los kunnen lopen. Hondeneigenaren met de hond aan de lijn worden beloont met een hondensnack. De snacks worden aangeboden door Bandit Diervoerding uit Harskamp. Na deze periode van publieksvriendelijke acties breekt er na de zomer een tijd aan waarin er meer en strikter gehandhaafd zal worden.

Afspraken met hondenuitlaatservices

Ook hondenuitlaatservices (HUS) maken gebruik van onze hondenlosloopgebieden en hondenloslooproutes. De afgelopen periode heeft Staatsbosbeheer dan ook gesprekken gevoerd met de verschillende HUS die actief zijn op de Midden Veluwe. Door het maken van goede afspraken willen we ervoor zorgen dat voor zowel de HUS als de individuele gebruikers een prettig gebruik van onze hondenloosloopgebieden mogelijk is. Met de verschillende HUS zijn daarom overeenkomsten gesloten voor het gebruik van ons terrein en afspraken gemaakt.

Een hondenuitlaatservice is bij Staatsbosbeheer welkom en in het veld altijd herkenbaar. Een HUS loopt altijd met maximaal 10 honden. In de hondenlosloopgebieden zullen we communiceren welke HUS er in het betreffende gebied actief is en op welke tijden zij aanwezig zijn.

Hondenuitlaatservice Fun2Run
reageren

geef een reactie

 • doortje
  15 juli 2020 om 20:26

  Daar waar de honden los mogen mogen jullie de mountenbikers wel verbieden.
  En als het om de natuur gaat mogen jullie mij wel eens de bijzondere dieren aanwijzen.
  En 3losloopgebieden is wel erg karig vooral in het weekend .

 • F Vallance
  8 juli 2020 om 11:03

  Hoe zit het in het losloopgebieden en mountainbikers? Dat begint een plaag te worden en niet altijd sociale bikers

 • Wilko
  7 juli 2020 om 20:43

  Mensen met honden zijn enorm toegenomen in Nederland en dat merk je ook id natuurgebieden,net als sporters oa bikers,overal kom je ze tegen én de natuur heeft er helemaal niets aan,geen enkele meerwaarde,ze zijn alleen maar tot last,helaas worden ze teveel betutteld door jullie,gewoon verbieden is de beste weg en dan heb je er ook geen omkijken naar,ik wandel veel ih Kroondomein,het stikt er vd bikers en ik kom steeds meer hondenbezitters tegen,belachelijk gewoon,de Veluwe lijkt wel een pretpark en we hebben al zo weinig echte natuur,moeten die sporters en honden daar nu ook nog komen?Ik vind het maar een vreemde manier van natuurbeheer!
  Ik hoop maar dat de Klimaatproblemen/
  maatregelingen hier een einde aan maken want jullie natuurbeheerders doen dat niet,helaas!

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   13 juli 2020 om 10:19

   Beste Wilko, het klopt dat het aantal hondenbezitters in Nederland is toegenomen. Staatsbosbeheer kiest ervoor om gebieden aan te wijzen om te voorzien in de behoefte tot het loslopen met de hond. Buiten deze gebieden handhaven we. Dat het drukker wordt op de Veluwe klopt ook. Daarom werken we samen met de provincie en gemeenten aan recreatiezoneringsplannen.

  • Boswachter Laurens Jansen
   13 juli 2020 om 10:19

   Beste Wilko, het klopt dat het aantal hondenbezitters in Nederland is toegenomen. Staatsbosbeheer kiest ervoor om gebieden aan te wijzen om te voorzien in de behoefte tot het loslopen met de hond. Buiten deze gebieden handhaven we. Dat het drukker wordt op de Veluwe klopt ook. Daarom werken we samen met de provincie en gemeenten aan recreatiezoneringsplannen.

  • Wiesje
   24 juli 2020 om 09:53

   Beste Wilko, en wat is jouw meerwaarde voor de natuur? De natuur heeft het meeste aan rust dus geen honden, geen fietsers en geen mensen. Of we genieten allemaal van de natuur (ieder op zijn eigen manier met respect voor de regels) of we laten de natuur met rust.

 • ton
  7 juli 2020 om 16:00

  ja, men laat vaak de hond los en zien ze iemand aan komen dan gauw aan de lijn

 • Bob
  7 juli 2020 om 12:50

  Ik kom regelmatig in het Bos tegen waar je ze aangelijnd moet hebben. Maar als je daar wat van zegt kan je één grote mond krijgen van mij mogen jullie strenger op treden

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   7 juli 2020 om 12:53

   Beste Bob, bedankt voor je reactie ons het blog.
   Helaas merken we vaker dat het lastig is elkaar aan te spreken.
   Als het op een vriendelijke manier gaat moet dit wel mogelijk zijn en is het goed dat we elkaar attenderen op de regels in het bos.
   De “tone of voice” is wel belangrijk.

   Groet,

   Laurens Jansen

  • Boswachter Laurens Jansen
   7 juli 2020 om 12:54

   Beste Bob, bedankt voor je reactie ons het blog.
   Helaas merken we vaker dat het lastig is elkaar aan te spreken.
   Als het op een vriendelijke manier gaat moet dit wel mogelijk zijn en is het goed dat we elkaar attenderen op de regels in het bos.
   De “tone of voice” is wel belangrijk.

   Groet,

   Laurens Jansen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog