www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Bronstspotter moet wildkijkscherm Hoog Buurlo reserveren

2 september 2020 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Bezoekers van de edelhertenbronst bij het wildkijkscherm Hoog Buurlo moeten hun bezoek vooraf reserveren. Gezien de drukte bij de populaire wildkijkplek aan de Alverschotenseweg en de coronaregels hebben we voor deze oplossing gekozen. Reserveren van een kijkmoment moet vanaf vrijdag 11 september tot en met woensdag 7 oktober. De verplichting om te reserveren geldt alleen voor de avond tussen 16:00 en 20:00 uur. Elk kwartier kan er een groepje van maximaal 16 bezoekers achter het wildkijkscherm plaatsnemen om te genieten van de bronst.

Afsluiten voor publiek

De wildobservatieplaats Hoog Buurlo is een erg gewilde plek om van de edelhertenbronst te genieten, maar 1,5 meter afstand houden is hier met grote groepen onmogelijk. Afsluiten lag daarom voor de hand, zoals inmiddels bij andere natuurorganisaties wel is gebeurd. In overleg met de gemeente Apeldoorn hebben we toch besloten dit niet te doen en te gaan werken met een reserveringssysteem. Daarmee kunnen de bezoekers gestroomlijnd worden en blijft dit bijzondere moment in het leven van het edelhert voor iedereen te beleven. Vanaf vandaag kan worden gereserveerd via de website van Staatsbosbeheer.

Staatsbosbeheer vraagt voor een bezoek aan het kijkscherm een bijdrage van 1,50 euro per volwassene en kinderen betalen 1 euro. Met deze bijdrage wordt de huur van verkeersborden, afzetmaterialen en de inhuur van een extern bedrijf voor de begeleiding bekostigd. Door een bijdrage te vragen kan Staatsbosbeheer deze openstelling realiseren en de bronstbeleving toch mogelijk maken in coronatijd.

Wildobservatieplaats

Een wildobservatieplaats is een locatie waar bezoekers vanachter een wildkijkscherm kunnen genieten van het Veluwse wild. Bezoekers kunnen hier de wilde dieren spotten in hun eigen leefgebied. Door het scherm storen de dieren zich niet aan de bezoekers. Het huidige wildkijkscherm aan de Alverschotenseweg is een populaire locatie omdat het wild zich hier vaak laat zien.

Nieuw wildkijkscherm

De afgelopen jaren hebben we plannen ontwikkeld voor een nieuw wildkijkscherm. De bouwvergunning is binnen en de middelen voor de bouw zijn bijeengebracht door bijdrage van gemeente, provincie en een crowfundingsactie. Helaas is het door de stikstofcrisis nog steeds niet mogelijk om te starten met de aanleg.
We bekijken op dit moment de mogelijkheden om de nieuwe wildobservatieplaats toch te kunnen realiseren.

reageren

geef een reactie

 • wijnand
  20 september 2020 om 11:06

  Kun je s’morgens vroeg wel gaan kijken of buiten de tijden om. Of zit er dan een hek voor?

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   25 september 2020 om 13:35

   Beste Wijnand, buiten deze tijden is deze wildobservatieplaats vrij te bezoeken.

 • G Nagel
  2 september 2020 om 16:58

  Waar kan ik reserveren voor de wildobservatiepost Hoog Buurlo?

  • Boswachter Laurens Jansen
   2 september 2020 om 17:57

   Beste G Nagel,

   Bedankt voor u bericht.
   De link naar de website zit een beetje verstop in de tekst. Ik zal hem wat duidelijker in de tekst opnemen.
   Via de link http://www.staatsbosbeheer.nl/hoogbuurlo kunt u een moment reserveren.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen
   Boswachter Staatsbosbeheer

  • l.jansen@staatsbosbeheer.nl
   2 september 2020 om 17:57

   Beste G Nagel,

   Bedankt voor u bericht.
   De link naar de website zit een beetje verstop in de tekst. Ik zal hem wat duidelijker in de tekst opnemen.
   Via de link http://www.staatsbosbeheer.nl/hoogbuurlo kunt u een moment reserveren.

   Met vriendelijke groet,

   Laurens Jansen
   Boswachter Staatsbosbeheer

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog