www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Asfalt weg uit natuurgebied Caitwickerzand

19 november 2020 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe
paden zonder asfalt

Staatsbosbeheer gaat komende winter de oude asfaltpaden en –parkeerplaats verwijderen uit het natuurgebied Caitwickerzand binnen de gemeente Apeldoorn. De gemeente is hiervan op de hoogte. Met het in gebruik nemen van de twee natuurbruggen over de N302 en N344 heeft dit gebied een andere rol gekregen. Het is van recreatief medegebruik veranderd in rustgebied voor de wilde dieren, die van noord naar zuid trekken over de Veluwe.

De paden en parkeerplaats zijn aangelegd in de jaren zestig en ondertussen oud en versleten. In die tijd had de recreant ook hele andere wensen dan in de huidige tijd. De afgelopen jaren zijn er in de omgeving nieuwe parkeerplaatsen en hondenlosloopgebieden aangelegd. Zo kunnen hondenbezitters nu onder andere terecht in het hondenlosloopgebied Kootwijkerduin aan de Nieuw Milligenseweg ten zuiden van de A1. Bekijk voor meer informatie onze Hondenfolder Staatsbosbeheer Veluwe Midden

In totaal ligt er bijna 3 km aan asfaltpad dat straks wordt weggehaald. Het verwijderen van deze hoeveelheid asfalt gaat ongeveer 6 weken duren. Door het plaatsen van de rasters, die onderdeel zijn van de aanleg van de natuurbrug, is een deel van het gebied nu al minder toegankelijk. In de toekomst kunnen wandelaars en fietsers het gebied wel blijven gebruiken. Op een enkele plek zal een route worden aangepast of omgeleid.

Voor mindervaliden is er op ’t Leesten in Ugchelen een route aangelegd. Bovendien komt er voor deze groep recreanten nog een pad binnen het hondenlosloopgebied bij Harskamp. Staatsbosbeheer bekijkt samen met een belangengroep voor mindervalide hoe we het best invullingen kunnen geven aan deze plannen.

toegankelijkheid
Foto: Merlijn Spenkelink

Ruimte voor de dieren

De twee natuurbruggen zijn inmiddels helemaal klaar en op 5 oktober officieel geopend. Aan de sporen kunnen we zien dat wilde zwijnen en vossen deze weg al hebben gevonden. Deze ecoducten zijn bedoeld voor grote en kleine dieren, als edelherten en zandloopkevers. Zelfs vlinders gebruiken deze natuurbruggen graag om een drukke weg over te vliegen. Zo verbinden deze natuurbruggen verschillende leefgebieden met elkaar. Verbindingen maken is voor het voortbestaan van allerlei dieren enorm belangrijk. Ze kunnen makkelijker partners vinden en genen uitwisselen. Het maakt de natuur robuuster en veerkrachtiger.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog