www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Het is weer Lammertijd op Hoog Buurlo

17 februari 2021 Boswachter Laurens Jansen in Veluwe

Het lammetje op Hoog Buurlo. Foto: Anne Ankersmit

De afgelopen week had Nederland vooral te maken met winterse omstandigheden. Maar bij de Schaapskooi van Hoog Buurlo hebben ze het lentegevoel al helemaal te pakken. De schaapherder zit momenteel in de beginfase van de geboortegolf. Bij de schaapskooi op Hoog Buurlo zijn inmiddels de eerste lammetjes geboren!

De schaapskudde. Foto: Anne Ankersmit

Lammertijd 

Traditioneel begint in februari  de lammertijd in Hoog Buurlo. De eerste weken na de geboorte brengen de lammeren door in de potstal. In deze periode worden ze krachtig genoeg om aan te sluiten bij de kudde en later de heide op te gaan. Dit jaar is het eerste lam geboren op dinsdag 16 februari 2021, het is een ooi. Lammertijd is voor de schaapherder een hectische tijd, de herders zijn bijna dag en nacht aanwezig bij de ooien. Het aflammeren is het halen van de lammeren tijdens de geboorte.

In verband met de corona maatregelen en de rust voor de schaapskudde zijn er dit jaar geen lammerdagen.

Heideschapen

De schaapskudde bij Hoog Buurlo bestaat nu uit Veluwse heideschapen en Nederlandse landgeiten. Het Veluws heideschaap is een schaap met opvallend lange poten en een karakteristieke lange staart. Het is een ras dat in 1970 bijna uitgestorven was. Dit schaap wordt al eeuwenlang ingezet in de schaapskooi van Hoog Buurlo. Dit jaar hebben we een Bentheimer ram gebruikt om de ooien te dekken, dit ras heeft goede eigenschappen die een mooie aanvulling zijn op het ras Veluws heideschaap.

De schaapskudde op de heide. Foto: Anne Ankersmit

De hei op

De lammeren gaan straks weer met de kudde de hei op, onder de hoede van de schaapherder en zijn honden. De schaapskudde wordt ingezet om de vergrassing op onze heideterreinen tegen te gaan. Daardoor krijgen struikheide, dopheide en andere zeldzame wilde bloemen de kans om te groeien en bloeien. Ook verspreiden de schapen zaden, doordat deze in hun vacht meeliften.

Schaapskooi Hoog Buurlo. Foto: Anne Ankersmit

Hoog Buurlo

Te midden van statige beukenlanen, eiken- en beukenbossen en akkers omgeven door wildwallen ligt het gehucht Hoog Buurlo. De tijd lijkt sinds de 9e eeuw stil te staan. Deze nederzetting in het hart van de Veluwe bestaat uit twee schaapskooien en twee woonhuizen. De schaapskooi dient nog steeds als nachtverblijf voor de Veluwse schaapskudde.

Dit blog is geschreven door stagiaire Anne Ankersmit.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog