www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Slechtziendenroute op Hoog Buurlo is verbeterd met QRcodes

13 november 2021 Boswachter Jael Bergwerff in Veluwe

De wandelroute voor blinden en slechtzienden rond de schaapskooi bestaat al sinds 2015 op Hoog Buurlo. Ze is indertijd ontwikkeld door Staatsbosbeheer in samenwerking met Dedicon, een organisatie die zich inzet voor mensen met een leesbeperking (zie www.dedicon.nl). De route wordt begeleid met een audio ondersteuning, waardoor blinden en slechtzienden de route kunnen beleven en te horen krijgen door welk landschap ze lopen. We hebben samen de route en de begeleiding een kwaliteitsimpuls gegeven.

Daisyspeler

Tot nu toe was het zo dat de audio ondersteuning te beluisteren was via een daisyspeler. De daisyspelers moesten dan afgehaald en terug gebracht worden op een andere locatie. Niet heel handig vonden we. Tegenwoordig heeft iedereen een smartphone en  dus daar zouden we meer mee moeten kunnen doen. Bovendien waren er een paar kleine aanpassingen in de route, waardoor de bestanden aangepast moesten worden.

Braille pluim

De Braille pluim wordt toegekend door Vereniging Onbeperkt Lezen. Toen Staatsbosbeheer vorig jaar de Braille pluim won was het een uitgelezen moment om de route te verbeteren. Samen met Dedicon is Staatsbosbeheer gaan kijken wat de beste manier is om de audio ondersteuning aan te bieden. Het zijn QR-codes geworden. De route begint bij de schaapskooi waar een paneel staat met een plattegrond in braille. Op het paneel staat de eerste QR code. Zodra de code is gescand kun je het eerste geluidsbestand van die plek afspelen. Het voordeel is dat ook ziende mensen hier gebruik van kunnen maken.

Wandelroute

In het audiobestand wordt verteld hoe het landschap er uit ziet en wat de achtergrond is van het gebied. Ook hoor je route aanwijzingen. Zo wandel je vanzelf naar de volgende QR code. Zintuigen zijn extra belangrijk tijdens de route. Er wordt aandacht gegeven aan de geluiden en geuren van bijvoorbeeld de schapen in de schaapskooi, maar ook word je uitgenodigd om te voelen aan een dikke boom.

Ik wil dat beleven!

Wil je ook een keer de route lopen? Het startpunt is bij de schaapskooi Hoog Buurlo. Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Hoog Buurloseweg in Radio Kootwijk. Kijk op onze site voor een aanrijroute. https://www.staatsbosbeheer.nl/Routes/veluwe/wandelroute-schaapskooi-hoog-buurlo

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog