www.boswachtersblog.nl/ Veluwe

Doe 5 november mee met de Natuurwerkdag op de Veluwe!

17 oktober 2022 Boswachter Jody Bennink in Veluwe

Zaterdag 5 november is het weer zover en kan je helpen tijdens de nationale natuurwerkdag. Dit jaar op drie locaties binnen Staatsbosbeheer op de Veluwe. Welteverstaan in het mooie Zwolsebos, Garderen-Oost en de Buunderkamp.

De natuurwerkdag is een mooie kans om kennis te maken met groen vrijwilligerswerk en je samen met anderen in te zetten voor een stuk natuur. De klussen dragen bij aan natuurbehoud- en herstel. (natuurwerkdag.nl)

Op de heide in het Zwolsebos, Heerde

Ter hoogte van de Dreefseweg gaan we deze dag aan de slag om de heide vrij te zetten van bomen zoals berk en de Amerikaanse vogelkers. Twee soorten die de heide verdringen en daarmee ook de leefgebieden van adders, ringslangen, hagedissen en de nachtzwaluw. Van het gezaagde groen maken we takkenrillen in de bosranden.

Het betreft kwetsbare soorten die de hulp in het natuurbeheer hard nodig hebben. Naast het helpen van de soorten is het ook belangrijk dat de heide de ruimte krijgt om uit te breiden met nieuwe heide. Voor vele soorten insecten zoals het gentiaanblauwtje die juist gedijt in vochtige heide gebiedjes is ook de hulp van groot belang.

Help je ook mee in het Zwolsebos?
Als je mee wilt helpen op de natuurwerkdag dan ben je van harte welkom in het Zwolsebos. We starten om 9:30 uur. Je kan parkeren aan de Dreefseweg. Ter herkenning zullen er vlaggen en pijlen staan. Meld je wel even aan, dan zorgen wij voor de inwendige mens met broodjes, soep, koffie en thee. Ook zorgen wij voor gereedschap als een beugelzaag of een takkenschaar.

Het is verstandig om stevige schoenen of laarzen aan te trekken en werkhandschoenen mee te nemen. Voor de exacte locatie en meer informatie klik op de aanmeldlink. Hier kan je aanmelden. 

Kruidenrijk- en faunarijk Grasland in Garderen-Oost

In een ander gebied gaan we aan de slag in boswachterij Garderen-Oost in het gebied De Assel. Dit ligt ten noorden van de A1 en ten oosten van het Kootwijkerveen. Dit ligt ten noorden van de A1 en ten oosten van het Kootwijkerveen. Deze oude landbouwgrond is nu kruidenrijk- en faunarijk grasland in ontwikkeling.

Hier is in het verleden op verschillende plekken de bovenlaag van de voedselrijke bodem weg gehaald. Op die manier werden de grondwaardes geschikter gemaakt voor kruiden en voor variatie in bodemstructuur en vochthuishouding. Zo zal een verschil ontstaan in microklimaat wat van belang is voor dagvlinders, andere insecten, reptielen, vogels en kleine zoogdieren. Het terrein loopt echter vol met dennen en vogelkers wat, als we niets doen, uiteindelijk bos zal worden en al het zonlicht weg zal houden voor de belangrijke lichtminnende kruiden.

Help je mee in de boswachterij Garderen oost?
De werkzaamheden bestaan uit het zagen en knippen van kleine boompjes en daarna ze te verslepen. Dit zijn kleine maar soms ook grotere. Je kunt dus zelf bepalen hoe zwaar je het maakt. De bomen komen uit eindelijk op rillen in het terrein te liggen. We starten hier om 9:45 uur. Trek stevige schoenen of laarzen aan.

Er wordt deze dag een heerlijke lunch aangeboden. Kinderen kunnen broodjes bakken boven een houtvuur. Voor de exacte locatie en meer informatie klik op de aanmeldlink. Hier kan je aanmelden.

Zichtlijnen maken in het Beekdal op de Buunderkamp, Ede/Renkum

In het Renkums beekdal gaan we deze dag zichtlijnen maken, waardoor de sprengkoppen van de Molenbeek weer in zicht komen. Dit gaan we doen in het gebied van de Buunderkamp. Het open beekdal is hier in enkele jaren dichtgegroeid. De door begroeiing onzichtbare en diep ingegraven sprengkoppen hebben een grote cultuurhistorische waarde. Er zal gewerkt worden in het beekdal in het bosgebied de Buunderkamp.

Ze dateren al uit de 17e eeuw en zijn samen met de beekloop gegraven om de Hartense korenmolen bij Renkum van water te voorzien. Tijdens de Natuurwerkdag gaan we een zichtlijn maken waardoor de sprengkoppen van de Molenbeek weer in zicht komen.

Help je mee in het Beekdal?
Help je mee met zichtlijnen maken in het Renkums Beekdal? We starten hier om 10:00uur. Trek stevige schoenen of laarzen aan. Voor koffie en thee met beekkoeken wordt gezorgd. Bij de lunch is er soep, neem wel zelf brood mee. Voor de exacte locatie en meer informatie klik op de aanmeldlink. Hier kan je aanmelden.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog