www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Beheer eerste Kroon’s Polder levert iets moois op

22 maart 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Nog maar 60 dagen geleden konden we schaatsen op de eerste Kroon’s Polder, maar nu ziet de polder er weer zo uit.

De sluis is opengezet om het teveel aan water af te laten stromen naar het wad. In de winter proberen we zoveel mogelijk zoet water in de polder te laten staan,  het komt de planten die er groeien ten goede.  Grootste blikvangers zijn de orchideeën, deze planten hebben veel vocht nodig. Maar als er teveel water blijft staan,  ontwikkeld het zaad zich niet. Het moet plas-dras zijn voor de gevlekte orchis, vleeskleurige orchis, welriekende nachtorchis  en moeras-wespen orchis. Door het water te reguleren en door het kortmaaien en afvoeren in begin september (verschraling) kunnen we blijven genieten van al dat moois. Halverwege mei zal het allemaal weer te zien zijn.

Daarnaast is het zoete water, wat achter blijft  in de eerste polder, van groot belang voor de vogels. Ze kunnen zich na een bezoek aan het zoute wad voor hun voer lekker badderen in het zoete water. We noemen die plas dan ook de badkuip. 

Als we niets zouden doen dan verruigt de eerste polder en wordt het een wilgenbos. Dat is ook te zien aan de rand van de polder.  Daar is oud riet te zien en de wilgen komen er boven uit.  De bruine kiekendief is er vaak te zien.

Kortom; wij hopen dat u er komende tijd (weer)  van gaat genieten!

reageren

geef een reactie

  • Loes Meijer
    23 maart 2012 om 15:05

    Erg leuk al die berichten, dank je wel!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog