www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wat daar ligt; dat hoort daar niet!

8 augustus 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De meeste mensen ergeren zich eraan, bij mij zelf staat het hoog op mijn ergernislijstje;  afval in de natuur. Ik zie af en toe dumpingen in de natuur via twitterberichten van collega’s en dan valt het hier op Vlieland nog mee.  Toch zien we het hier ook, langs de wegen en bij banken en picknicktafels. Men kan volle verpakkingen eten en drinken wel meenemen om te nuttigen in bos en duin, maar mee terug nemen is een te grote moeite.

Proefondervindelijk is vastgesteld dat het geen enkele zin heeft om bij elke (picknick) bank een afvalbak te plaatsen. Daar waar afval ligt, komt er afval bij (“er ligt toch al troep, dus dat van mij kan er nog wel bij” is de gedachte).

[slideshow]

Er zijn Vlielanders die tijdens hun wandeling een afvalzak meenemen en de troep op die manier opruimen; HULDE voor die mensen!

Wat ik bijna zou vergeten; het kan voorkomen dat u in bos of duin bent en u hoog nodig ‘moet’; een plas, of grote boodschap… kan gebeuren nietwaar?  Tegenwoordig gebruikt men vaak een papieren zakdoekje als toiletpapier. In deze doekjes zit lanoline. Gevolg is dat die doekjes heel langzaam vergaan en dus heel lang in de natuur blijven liggen. Vooral in de nabijheid van zitbanken ontstaat dan een duinpan met witte doekjes. getver! begraaf het spul even, of nog beter: doe het in een zakje en neem ’t weer mee.

zo’n lanoline papiertje blijft heel lang liggen. Bah!

Wat kost al dat zwerf- en dumpafval?
Grofweg gezegd is er per district 1 medewerker een dag per week mee bezig. Staatsbosbeheer heeft 21 districten, dus dat betekent dat er jaarlijks 4 fte gaat zitten in het opruimen van afval. Qua personeelskosten denk je dan aan grofweg 200.000 euro op jaarbasis. Dat geld zouden we graag aan belangrijkere zaken willen besteden.

zie ook www.staatsbosbeheer .nl

reageren

geef een reactie

  • RV
    8 augustus 2012 om 22:35

    Het zijn niet alleen Vlielanders, maar ook badgasten die zich hieraan ergeren, en soms een opruimende actie ondernemen! Ook e meeste badgasten zitten graag aan een schoon bankje.

  • Adele
    8 augustus 2012 om 16:00

    Natuurlijk geen slagers maar SKATERS

  • Adele
    8 augustus 2012 om 15:59

    Maarrrr, bij de skate baan hebben VLIELANDER mannen alles weer netjes gemaakt!!! En er lag nog al wat. Pluim voor de slagers!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog