www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Hop op Vlieland trekt veel kijkers.

28 augustus 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Op 19 aug. jl. zagen medewerkers van het NIOZ, vanaf de uitzichttoren op het vuurboetsduin, een Hop.Een zeer opvallende vogel, vooral in vlucht goed herkenbaar. Deze vogel komt op de Waddeneilanden niet vaak voor. Hij hoort thuis in het zuiden; (Frankrijk, Spanje, Noord- Afrika). De Hop broedt in boomholtes, nissen in muren en gaten in de grond.. Zijn voedsel bestaat uit bodeminsecten, vooral insecten in zachte mesthopen zijn favoriet.  Dat was gister in het weiland ten westen van Oude Kooi dan ook goed zichtbaar.

We kregen een telefoontje van collega Herman Vogel, dat de Hop goed te zien was, dus er op af. Aangekomen bij het weiland, troffen we vogelaar Sjoerd Radstaak. Hij maakte bijgaande foto, waarvoor hartelijk dank!

De Hop in het weiland ten westen van Oude Kooi.
(foto Sjoerd Radstaak)

Dit jaar heeft er voor het eerst sinds 1995 weer een hop in Nederland gebroed; (zie www.sovon.nl  /Fred Hustings)

Kees Doesburg fotografeerde de Hop rond Oude Kooi op 26 augustus jl. Hij stuurde de volgende beelden:

[slideshow]

Volgens een artikel op de voorpagina van de Leeuwarder Courant van gisteren is de klimaatverandering de oorzaak van de komst van exotische vogels naar Nederland. Hierdoor zullen sommige vogels verdwijnen en nieuwe soorten zullen hun intrede doen. Zo kunnen we de bijeneter en de roodkopklauwier verwachten in de toekomst.

algemene informatie; http://www.aviflevoland.nl/html/Hop.html

 

reageren

geef een reactie

 • Herman Steendam
  1 oktober 2017 om 11:44

  Wij logeren een weekje op Vlieland en tot onze verrassing hadden we op ons terrasje van ons huisje op Duikersoord donderdagochtend 28 sept rond 10:00 uur de Hop zitten. Rustig wat scharrelen en pikken tussen de stoeptegels om voedsel te zoeken. We konden ‘m een halve minuut goed bekijken en een paar foto’s nemen met de telefoon. Hoogtepunt van de vakantie!

 • Loes
  31 augustus 2012 om 21:24

  wat een gaaf grappig mooi opvallend vogeltje!

 • O.L De Vries
  29 augustus 2012 om 09:56

  Mooi voor het eiland hoor , nog een week of drie en dan mag ik ook twee weken weer lekker op Vlie vertoeven.
  En hoop jullie weer te zien allemaal.

  groeten en tot ziens

  otto

 • Trix
  28 augustus 2012 om 08:51
 • Jaap
  28 augustus 2012 om 08:43

  Mijn eerste waarneming van een Hop was ook op Vlieland. 15 oktober 1979 om 15.30 achter in de 2de Kroonspolder.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog