www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Akkoord over verkoop natuurgrond voor nieuwe school

12 december 2012 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De gemeente wil graag een nieuwe school realiseren. Het gebouw moet plaats bieden aan de basisschool, de school voor voortgezet onderwijs, kinderopvang en bibliotheek. Hiervoor moet de VMBO aan de Lutinelaan worden uitgebreid. Vrijwel alle grond buiten het dorp behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur en Staatsbosbeheer is de beheerder van de waardevolle natuur op Vlieland. Gezien het grote belang voor de gemeente, verlenen wij medewerking aan de realisatie van de plannen, door verkoop van de benodigde natuurgrond. Op 11 december tekenden we hiervoor een intentieovereenkomst.

Deze aanstaande verkoop is een van de actiepunten uit de Ontwikkelagenda Wadden, waarin we met de Waddengemeenten samenwerken om een goede balans te vinden tussen natuurontwikkeling en sociaaleconomische ontwikkeling op de eilanden.

Bestemmingsplan
Op 26 maart 2012 besloot de gemeenteraad van Vlieland dat nieuwbouw van de nieuwe school doorgang kan vinden. Op dit moment is de gemeente bezig met diverse uitwerkingsplannen. Het bestemmingsplan Vlieland-Kom, waar het uitbreidingsgebied onderdeel van uitmaakt, moet ook gewijzigd worden. De grond waarop de uitbreiding moet plaatsvinden heeft nu de bestemming ‘Bos’ en wordt gewijzigd in ‘Maatschappelijk’. Burgemeester en portefeuillehouder Onderwijs Yorick Haan: “Met deze intentieovereenkomst komen we een stap dichterbij de realisatie van een nieuw gebouw dat een grote rol gaat spelen in de leefbaarheid van het eiland.”

ondertekening
Burgemeester Yorick Haan en regiodirecteur Herman Sieben tekenen de overeenkomst

Natuurcompensatie
Door de uitbreiding van de school verdwijnt natuurgrond. Samen kijken we de komende maanden naar de mogelijkheden die de gemeente heeft voor compensatie op Vlieland. Zoals onze regiodirecteur zegt: “Het is altijd jammer om groen te verruilen voor rood, maar het gaat hier om een groot maatschappelijk en sociaaleconomisch belang. Bovendien is op een eiland beperkt grond beschikbaar. Daarom voelt Staatsbosbeheer een grote verantwoordelijkheid om de bouw van de nieuwe school mogelijk te maken.”

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog