www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Werk gedaan in het duun; waarom eigenlijk?

14 januari 2013 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Vorig jaar zijn de schelpenpaden, die in beheer van de Gemeente Vlieland zijn, 25 cm breder gemaakt. Dit mocht van de provincie, onder voorwaarde dat er natuurcompensatie/natuurverbetering zou plaats vinden. Aangezien de binnen duinen en duinpannen vergrassen en verruigen, is er in overleg met de Gemeente Vlieland, Provincie en Staatsbosbeheer gekozen om een duinpan die vol stond met dennen weer vrij te maken tot op het zand, zodat het zand in het binnenduin weer kan stuiven.
Afgelopen weken zijn Klaas Dantuma en de firma Pronk met deze klus bezig geweest; om de noord langs het fietspad, tussen Ankerplaats en pad van dertig kunt u zelf gaan kijken hoe het geworden is.
Door het laagje sneeuw ziet het er nu prachtig uit; de afwerking en sporen vlakken moet echter nog wel gebeuren.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

 • Noor
  14 januari 2013 om 18:28

  Mooie foto’s. Maar ik vind het voorzichtig uitgedrukt wel wat overdreven om voor 25 cm fietspadverbreding natuurcompensatie uit te moeten voeren. Waar zijn we in vredesnaam mee bezig in dit land en in het bijzonder op Vlie.

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   21 januari 2013 om 10:52

   Hallo Noor,

   Wat de natuurcompensatie betreft hebben we de (niet door ons bedachte) regels uit te voeren. Het levert in dit geval wellicht weer een stuivende zandkuil op, het zand valt over de rand, de daar verruigde vegetatie wordt ondergestoven en de echte duinplanten kunnen dan terug komen op die locatie. De dennen die daar weg zijn gehaald, zijn daar zeer waarschijnlijk gekomen, omdat we ooit dat soort stuifkuilen dicht legden met dennentakken. Daar zullen ook dennenappels tussen gezeten hebben. Dat was in de tijd, dat we juist de toen kale stuivende duinen enigszins tegen wilden houden. Voortschrijdende inzichten…. Ook hier. Even de natuur een handje helpen, zodat de cyclus ( zand en de daarbij behorende planten) weer opnieuw kan beginnen.

   Met vriendelijke groet,

   Anke Bruin-Kommerij Staatsbosbeheer Vlieland Boswachter Dennenlaan 4 8899 BM Vlieland mob. 0610367310

   http://www.staatsbosbeheervlieland.wordpress.com

   http://www.staatsbosbeheer.nl/vlieland TIJDELIJK HAVENWEG 23 8899 BC VLIELAND P denk aan het milieu – dit mailtje printen is niet altijd nodig

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog