www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Baggeraars, hakkers en slootwerkers

13 maart 2013 pamschaper in Vlieland

15 maart is voor alle natuurbeheerders een belangrijke datum, het begin van het broedseizoen. Ingrijpende werkzaamheden moeten voor deze datum zijn afgerond om broedvogels niet te storen. Zo ook de werkzaamheden in de Oude Kooi.                          Er was nog een tweede werkdag nodig om het project af te ronden. Samen met de vrijwilligers Hans Hougardy en  Gerrit Hilverink hebben we de laatste hand gelegd aan het vrijmaken van de pijpen van deze eendenkooi. In de meest dichtgegroeide noordoost pijp zijn nog een aantal elzen geveld. Ook de sloten in het kooibos hebben we aangepakt.

Het kooibos bestaat uit elzen-berken bos met een rijke onderbegroeiing van varens en bramen. De bramen langs de slootjes groeiden tot wel drie meter hoog! Voor Hans Hougardy geen probleem! Gewapend met een sikkel sloeg hij zich een weg door deze gribus. De fraaie varenbegroeiing hebben we kunnen sparen door handmatig te werken. Met de sloothaak en baggerbeugel heeft Gerrit Hilverink de pijp en slootjes uitgebaggerd. Deze slootjes waren meer dan dertig jaar niet onderhouden en het was dus en zware klus.

Nu de pijpen en slootjes zijn vrijgemaakt is de kooi klaar voor het voorjaar, met dank aan een klein groepje vrijwilligers voor het behoud van dit cultuurhistorisch Vlielands erfgoed!

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Noor
    14 maart 2013 om 00:23

    Leuk verhaal. Chapeau voor de vrijwilligers. En Pieter zelf natuurlijk. Maar heb ik dit niet al eens eerder gelezen/gezien?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog