www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Konijnen onder de loep

25 maart 2013 Boswachter Joeri Lamers in Vlieland

In de periode van 18 maart t/m 4 mei 2013 zullen 3 studenten van de universiteit Leiden onderzoek doen aan konijnenpopulatie  op Vlieland. Hieronder leggen de dames het een en ander uit. 

Carl Zuhorn.

Wij zijn Lize, bachelor studente en Tamsin en Judith, master studentes. Alle drie studeren we biologie aan de universiteit van Leiden.

003 - Vlieland 003 dag 24mei09 176Gedurende deze stage onderzoeken wij de invloed van verschillende factoren op het herstel van de konijnen in de duinen van Nederland. De afgelopen decennia heeft er een enorme afname plaatsgevonden onder konijnen, onder andere door toedoen van verschillende ziektes. Deze afname kan een hoop problemen opleveren voor de duingebieden in Nederland, aangezien konijnen een grote invloed hebben op het behoud van de duinen.

De onderwerpen die wij bekijken zijn de predatie door vossen en door roofvogels, de aanwezige plantensoorten en de invloed van grotere grazers op het gebied. Om te achterhalen hoe deze factoren van invloed (kunnen) zijn op het herstel van de konijnenpopulaties, onderzoeken wij 3 verschillende gebieden in Nederland: Meijendel (bij Den Haag), de Amsterdamse Waterleidingduinen (in de buurt van Haarlem) en Vlieland.

In elk van deze duingebieden hebben we 4 onderzoeksgebieden uitgezocht, waar we het aantal konijnen dat er leeft proberen te achterhalen door de konijnenkeutels in de gebieden te tellen. Door deze gegevens te combineren met de aanwezige planten en grazers en de sporen die we vinden van roofvogels en vossen, hopen we uiteindelijk inzicht te krijgen in de relatie tussen deze factoren en het herstel van konijnenpopulaties.

De keuze om de duinen van Vlieland voor ons onderzoek te gebruiken is, naast dat het een mooi gebied is om naartoe te gaan, dat er hier vrijwel geen vossen aanwezig zijn. Aangezien in de andere gebieden behoorlijk veel vossen leven, kan Vlieland gebruikt worden als vergelijkingsgebied.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIn onze eerste onderzoeksweek op het eiland (19 – 22 maart) houden we ons bezig met uitzetten van in totaal 60 plots. Dit zijn vlakken van 1 bij 1 meter, verdeeld over de vier onderzoeksgebieden die we hebben gekozen. We verzamelen en tellen alle keutels die in deze plots liggen en zoeken naar ‘braakballen’ van roofvogels. Tevens kijken we of er toevallig vossenuitwerpselen aanwezig zijn van de vos die zich nog op het eiland bevindt.

De volgende keer dat we langs komen, zullen we opnieuw de keutels tellen, om vast te stellen hoeveel keutels er gedurende de tussengelegen periode zijn gelegd en, aan de hand daarvan, te berekenen hoeveel konijnen er in de verschillende gebieden aanwezig zijn. Ook zullen we dan de aanwezige vegetatie beter bekijken en proberen meer te weten te komen over het roofgedrag van de verschillende roofvogels in de gebieden.

 Op deze manier hopen wij bij te dragen aan het herstel van de konijnenpopulatie, onder andere op Vlieland, en de duinen te behouden.

reageren

geef een reactie

 • Redactie Nieuwskrant van Vlieland
  26 maart 2013 om 13:32

  Bedankt voor je bericht.

  Vriendelijke groet,

  Berend J Hazenberg

  Uitgeverij Het Wad Vlieland

  Vliezier, nieuwskrant van Vlieland

  tel: 0562 – 453021

  Het Wad – Kranten Lkader 25%

  P

  Please consider the environment before printing this e-mail

  De informatie in dit e-mailbericht en eventuele bijlagen is vertrouwelijk en is alleen bestemd voor de beoogde ontvanger(s). Indien u dit bericht ten onrechte heeft ontvangen, wordt u verzocht de verzender daarvan in kennis te stellen en het bericht te vernietigen. Het is niet toegestaan de hierin opgenomen informatie op welke wijze dan ook te gebruiken of openbaar te maken.

  The information contained in this e-mail, including possible attachments, is confidential and is solely for the use of the intended recipient(s). Should you have received this e-mail unintentionally you are then requested to inform the sender and to destroy the message. It is prohibited to use or disclose the information this message contains in whatsoever way.

 • Brent geese on Vlieland island | Dear Kitty. Some blog
  25 maart 2013 om 13:17

  […] Vlieland rabbits: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog