www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Leerlingen O.B.S. de Zeester als proefkonijnen

2 juli 2013 Boswachter Joeri Lamers in Vlieland

Één van de educatieprogramma’s die wij met basisscholen op het eiland doen is Woordvoerders van de natuur. Al een tijdje hebben doen we het Noordzeekustprogramma waarbij kinderen alles vanaf de branding tot de zeereep bestuderen.

Voor de afwisseling hebben we nu speciaal voor de Waddeneilanden een nieuw programma gemaakt. En als je iets nieuws hebt moet je dat uitproberen. Proefkonijnen voor dit ‘eilandbosprogramma’ waren de kinderen van groep 7/8 van O.B.S. de Zeester. Samen met collega Erik Saaltink en Trudy Vogel van Informatiecentrum de Noordwesterhebben we dames en heren op dinsdag 27 juni meegenomen naar het bos achter het Vuurboetsduin.

Het programma bestaat uit 3 onderdelen waarbij de leerlingen zich verplaatsen in drie gebruikers van het bos; de wandelaar, de houthandelaar en de bioloog. De gemiddelde boomdikte van een bos berekenen, insecten zoeken met insectenslurppotjes en je eigen bosparfum maken, allemaal dingen waar iedereen enthousiast mee bezig was. Op een bepaald moment zaten 10 van de 20 kinderen op een duintje in het bos tussen het mos insecten te zoeken, een mooi gezicht. Duizendpoten, pissebedden, springstaarten, mieren en nog veel meer aparte diertjes kwamen van onder het mos tevoorschijn.

’s Middags hebben de kinderen hun bevindingen van de ochtend gepresenteerd aan de kinderen van groep 5/6. Dit werd door iedereen anders maar telkens hartstikke leuk gedaan. Het ene groepje maakte een filmpje, de ander een lied met human beatbox, een toneelstukje of een quiz. Allemaal met behulp van materiaal dat ze die ochtend mee hadden genomen uit het bos. Het was op die manier een zeer mooie afsluiting van de proefdag. Wel moeten wij nog een paar kleine dingen aanpassen.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=dOGC97ZxJV4&feature=youtu.be]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=5GU3EQtM-XU&feature=youtu.be]

reageren

geef een reactie

  • Loes
    2 juli 2013 om 23:05
  • Loes
    2 juli 2013 om 23:05
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog