www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Kunst op hoog niveau, of wat doet een Staatsbosbeheerder in z’n vrij tijd.

13 februari 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Afgelopen zomer bleken de iepen naast informatiecentrum de Noordwester ziek en moesten daar weggehaald worden. (De iepziekte is een schimmel die door de kleine iepenspintkever verspreid wordt en deze kever legt eitjes onder de bast. Als de bast verwijderd wordt gaan de eitjes dood.)

De markante stammen bleven in eerste instantie staan en Elzo Brink van de gemeente Vlieland kwam op het idee om, na overleg met Marc ter Ellen van de Noordwester, aan onze collega Pieter Schaper te vragen of hij kans zag om ‘iets’ met de stammen te doen. Pieter is zeer creatief met stammen en oa motorzaag en hij heeft deze week vrij genomen om bezig te zijn met het bewerken van de resten van de iep. Uiteraard moest eerst de bast verwijderd worden, dat is maanden geleden al gedaan. De twee hoofdtakken zijn lepelaarskoppen geworden en op de hoofdstam maakt Pieter allerlei (Wadden)zeebeesten, zoals zeeduizendpoten, zeekatten (soort inktvis) en een krab. Een enorme klus, maar het resultaat tot op heden mag er wezen. Als nu groepen terug komen van een wadexcursie kunnen ze op de stam van de iep zien welke beestjes ze al dan niet gezien hebben.
De steigers die nodig zijn om op zo’n hoogte te werken worden beschikbaar gesteld door aannemer Tjerk Dijkstra van Vlieland. De netten om de steigers heen moeten het zaagsel enigszins tegenhouden, zodat de buurt er zo min mogelijk last van heeft.
Wat er met de andere stam gaat gebeuren is nog even een verrassing, Pieter heeft ideeën zat.

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Henri Bouwmeester
    14 februari 2014 om 16:33

    Prachtig werk Pieter ! Het blijkt maar weer dat dood hout leeft !!!!

  • Loes Meijer
    13 februari 2014 om 21:21

    wooohhh Pieter, echt gaaf!!! Misschien kan je ook een klimboom met zitjes maken …

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog