www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Alles of niks. Een bijdrage van Ruben Smit.

10 maart 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Update 20 maart: Hierbij de aflevering van Vroege Vogels met de beelden die Ruben in de Kroonspolders heeft geschoten:

http://vroegevogels.vara.nl/Fragment.202.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=368092&cHash=e6312cfadbc00f31ffc76ef0dd2085f5

 

Vorige week was Ruben Smit, 1 van de makers van “De nieuwe wildernis” film, op Vlieland. Hieronder zijn verslag van zijn belevenissen op Vlieland.

Voor een nieuwe reeks items die ik voor het tv programma Vara’s Vroege Vogels maak bezocht ik eind februari 2014 het eiland Vlieland. Voor mij een bijzondere plek omdat ik er acht jaar geleden feitelijk mijn carrière als filmmaker begon.
Als ik er nu aan terug denk schaam ik me om zoveel onvermogen. Dat het filmpje uiteindelijk goed door het informatiecentrum De Noordwester en Staatsbosbeheer Vlieland is ontvangen heeft me destijds veel goed gedaan.
Ik logeerde nu in De Zwaluw, vlakbij het Posthuys. Geweldige plek, dito locatie.
Ik wilde het vroege voorjaar op de Wadden in beeld brengen door de bijzondere broedgewoonten van de aalscholver in Kroon’s polders te filmen. Dat leek gemakkelijker dan het uiteindelijk bleek te zijn. De aalscholvers broeden op de grond op eilandjes waarbij ze hun nesten als terpen net boven de waterspiegel bouwen. Heel bijzonder, het doet in de verte denken aan flamingonesten en zeker gezien de omgeving, een brakwater moeras, niet eens zo’n hele gekke gedachte.

Samen met Carl Zuhorn, een zeer joviale boswachter van Staatsbosbeheer, plaatste ik mijn schuiltent. Zo’n opklapding, handig dat zeker, maar niet optimaal bij windkracht 5 Bft op de Wadden. “Volgende keer andere haringen”, zei Carl droogjes. Eerder een andere hut, bedacht ik me terwijl ik terug door het moeras ploeterde. Aan het einde van de dag ging ik voorzichtig kijken of de eerste aalscholvers al aan de hut gewend waren. Een club van vijftien enthousiaste mannen was druk aan het ‘vlaggen’; het ritmisch vleugelflappen om vrouwtjes te lokken. Dat zag er goed uit. Een prachtige zonsondergang maakte het tafereel helemaal compleet.

De volgende ochtend zat ik in de schuilhut en al vroeg, om zeven uur, arriveerden de eerste aalscholvers op hun eiland. Nog te donker om te filmen en geduldig wachtte ik tot het baltsen in het eerste ochtendlicht zou beginnen. Nog geen half uur later vertrokken de aalscholvers even plotseling als ze gekomen waren. Enigszins confuus keek ik om mij heen. De reden? Vrouwtjes aalscholvers cirkelden boven de broedplaats en de mannen vlogen er opgewonden op af. En kwamen ze terug? Nee, niet op de beoogde filmplek. Geen beeld, weg voorbereiding! Alles of niks…Niks dus met de aalscholver maar voldoende ander beeld. Heel bijzonder zelfs, geen aalscholvers, maar wel…bergeenden! Kijken op 18 maart (di) op NL. 2 om 19:20 u!

[slideshow]
( foto’s Ruben Smit en Carl Zuhorn)

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog