www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Bijzonder lepelaar nieuws!

6 juni 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Door Petra de Goeij NIOZ / Metawad / Werkgroep Lepelaar

GPS-logger lepelaar 651 is terug naar waar ze geboren is: de Oudenhuizenvallei op Vlieland
Vorig jaar op 6 april heeft op Schiermonnikoog een oude bekende een GPS-logger op gekregen. Het was vrouwtje RB[1 E]/ W[1 E]. Ze broedde op de Oosterkwelder. Haar oude ringen waren zo slecht dat Otto Overdijk besloot nieuwe ringen om te doen en ze werd daardoor YfLY/aLY.
Half april 2014 melde ze zich even op Schiermonnikoog, maar al snel was ze uit beeld. Jammer genoeg was maar een klein deel van haar data gedownload. Maar dan belt op 28 april Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer Vlieland met Petra de Goeij en zegt dat hij voor zich in de 4e Kroon’s polder een lepelaar met een logger ziet met de kleurringen YfLY/aLY. De lepelaar staat in de zich daar gevestigde broedkolonie. Laat dat nou de verdwenen 651 zijn! Van 4 t/m 6 mei probeert Carl met een mobiel ontvangststation de vogel bij Kroon’s polders te peilen, maar zijn pogingen leveren geen vogel op. Hij ziet haar daar dan ook niet meer. Wel wordt de lepelaar op 10 mei tijdens een vogelweekend foeragerend gezien langs de Postweg, maar pas later doorgegeven (dit gaf aan dat zij nog wel op het eiland was of weer was).
Afgelopen vrijdag 30 mei werden er op Vlieland in de 4e Kroonspolders grote kuikens gevangen voor het project Metawad en Waddensleutels. Na het vangen besloten Carl en Petra nog even naar de Oudenhuizenvallei te gaan om te kijken hoe het daar ging met de nieuwe vestiging van de lepelaars en te kijken of ze ringen konden aflezen. Voor de zekerheid ging het mobiele station mee. En laat 651 zich daar toch melden! We hoorden de ‘bleep’ eerder dan dat we haar zagen! Ze stond in het wilgenstruweel. Na 2 uur downloaden, inmiddels was het 14:00 uur vloog ze met 5 andere lepelaars naar het wad. Carl en Petra besloten ’s avonds terug te gaan, want het is bekend dat vrouwtjes ‘s nachts op het nest zitten. En ja hoor, ze zat op het nest en de data werden gedownload tot eind februari 2014. Toen stopte het downloaden en omdat het al schemerig werd besloten we weg te gaan. Petra moest de volgende ochtend naar huis, maar Carl zette het mobiele station ’s ochtends weer aan, kwam 4 uur later terug en bleek alle data t/m 30 mei te hebben binnengehaald.
En wat bleek….. zie de plaatjes hier onder….. Ze is eerst op Schiermonnikoog geweest van 6 tot 25 april. Daarvandaan is ze die dag via de Lauwersmeer en een korte stop op Ameland naar Vlieland gevlogen. Ze is daar eerst in de Kroonspolders geweest maar heeft op 30 april besloten naar de Oudenhuizenvallei te gaan. En daar zit ze nu dus te broeden.
Ze heeft de winter van 2013/2014 in de Morbihan in Bretagne overwinterd. Als je haar levensloop op basis van de kleurringen bekijkt, blijkt ze dat sinds 2006 iedere winter te hebben gedaan en laat ze nou op Vlieland in de Oudenhuizenvallei geboren zijn.
Voor meer informatie kun je kijken op;
http://www.vogelhetuit.nl/ of http://www.uva-bits.nl/
Voor eventuele vragen kunt u contact opnemen met; Petra de Goeij petra.de.goeij@nioz.nl

[slideshow]

reageren

geef een reactie

  • Vlieland island female spoonbill’s travels unveiled | Dear Kitty. Some blog
    6 juni 2014 om 13:11

    […] de Goeij, Dutch spoonbill biologist, reports on female spoonbill […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog