www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Ze vallen weer zomaar uit de lucht.

14 augustus 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

jonge meeuw
Het is weer zover; veel jonge meeuwen gaan het de komende tijd niet redden. Ieder voorjaar broeden de meeuwen hun eieren uit en struikel je in het duin over de jonge meeuwen. Pa en ma meeuw voeren de jongen tot eind juni, begin juli. Dan komt het moment van “doe het zelf maar” en moeten de jongen zelf aan hun voedsel zien te komen. De meeste doen dat prima, de laatst geborenen uit een nest zijn vaak de zwakkelingen en juist deze vogels zien geen kans om zelf hun kostje bij elkaar te zoeken. Ze blijven bedelen bij hun ouders, ze maken een hoog klagend piepend geluid, de ouders negeren dat. Deze nog grijze jonge meeuwen verzwakken, worden aangereden, opgegeten (zelfs door soortgenoten) en we komen ieder jaar gasten tegen die zo’n meeuw bij ons brengen met de vraag of we ze kunnen oplappen. Als we dat zouden doen, dan brengen we een zwakke meeuw in de populatie meeuwen en daar is de soort niet bij gebaat. Dus dat doen we niet. Wreed… ja, zo lijkt het wel, natuur is soms wreed. Eten en gegeten worden… de sterkste overleven.

reageren

geef een reactie

 • Vendi
  22 augustus 2018 om 01:27

  Nou dat vind ik wel heel erg onmenselijk.. dat laten verhongeren doen we ook niet met zeehondjes toch?? De natuur zijn gang laten gaan is prima, een dier is ook van vlees en bloed waarom laten lijden of niet op krachten helpen!! Als een meeuw goed opgeknapt is heeft hij weer energie om door te gaan. Als we als mensen onder elkaar ook zo gaan denken, laat iemand maar liggen.. het is toch druk zat ; ((

 • Ze vallen weer zomaar uit de lucht.
  16 augustus 2014 om 20:43

  […] Het is weer zover; veel jonge meeuwen gaan het de komende tijd niet redden. Ieder voorjaar broeden de meeuwen hun eieren uit en struikel je in het duin over de jonge meeuwen. Pa en ma meeuw voeren de jongen tot eind juni, begin juli. Dan komt het moment van “doe het zelf maar” en moeten de jongen zelf aan hun voedsel zien te komen. De meeste doen dat prima, de laatst geborenen uit een nest zijn vaak de zwakkelingen en juist deze vogels zien geen kans om zelf hun kostje bij elkaar te zoeken. Ze blijven bedelen bij hun ouders, …Lees meer […]

  • J. Stevens
   11 juli 2021 om 16:05

   Ik heb uw verhaal met veel belangstelling gelezen omdat toevallig vorige week bij mij in de stad Amsterdam in een gemeenschappelijke tuin van bewoners zo’n jonge meeuw zat maar dat wist ik toen (nog) niet. Ik heb de dierenambulance gebeld, ben met telefoon op balkon gaan staan en gevraagd van welke vogel het geluid was. Het zou van een jonge buizerd zijn. Als ik ‘m kon vangen dan zou de dierenambulance het beestje op komen halen. Zo gezegd zo gedaan. Kom vanmiddag terug van een wandeling bijna thuis zie ik weer zo’n jonge vogel, raak aan de praat met een buurtbewoner aldaar en die zei het is een jonge meeuw. Recentelijk was daar ook zo’n dode jonge meeuw in de straat gevonden. Ik heb de dierenambulance dus een jonge meeuw laten ophalen. Niet dat ik dat erg vind, maar ik weet nu dat het eigenlijk geen zin heeft. Vriendelijke groeten,
   Joke Stevens

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog