www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Paarden en pony’s in het duun deze winter.

26 augustus 2014 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Er worden soms besluiten genomen en dan kan het even duren voordat ze uitgevoerd worden.
Op 26 februari 2013 vond er in Badhotel Bruin een eilander informatieavond plaats; er is toen ook met de aanwezige eilanders gesproken over winterbegrazing in de duinen.
Dit vindt al een paar jaar plaats ten noorden van Bomenland, nabij het Posthuys. De paarden van de maneges Seeruyter en Edda en de paarden van Nicolet en Arthur van Bagagevervoer W. de Boer graasden daar de hele winter, zo ook langs de Postweg ter hoogte van Nieuwe en Oude Kooi.
De effecten zijn geweldig; minder vergrassing en verruiging, meer echte duinplanten en open duin landschap.
Als u over Vlieland loopt of fietst kunt u heel goed zien wat (tijdelijke) begrazing doet.

Tijdens die avond in februari 2013 is toen verteld, dat we ook winterbegrazing gaan
uitvoeren ten oosten van de Fortweg, nabij de oude afvalbult en langs de Postweg (Afloop- Lange Paal). De aanwezige eilanders vonden het een goed idee. Van 15 september tot 15 maart zullen er dus paarden en pony’s in het duin lopen.

locatie winterbegrazing
locatie winterbegrazing nabij Fortweg.

raster winterbegrazing (2)
Collega’s Vincent Kikstra, Pieter Schaper en Carl Zuhorn en loonbedrijf Erik de Boer zijn op dit moment druk bezig om het mobiel raster met 2 draden te plaatsen nabij de Fortweg (en de andere locaties). Aangezien we dichter bij dorp zitten en een aantal eilanders met honden daar vaak wandelen komen er klaphekjes, zodat het gebied toegankelijk blijft.
De paarden en pony’s kunnen dan de hele winter hun ‘werk’ doen, zodat ook daar het duin weer duin wordt.

raster winterbegrazing (5)
Gelukkig blijft er op de Oosthoek nog plek genoeg om vrij te wandelen. Misschien is het ook wel leuk voor de eilanders die daar graag lopen om eens een andere kant van ons mooie eiland te gaan ontdekken. Dwalen over Kooisplek Noord of Kikkerbult al eens beklommen?

raster winterbegrazing (3)

reageren

geef een reactie

 • Loes
  27 augustus 2014 om 00:35

  zijn mijn 2 vleeskoeien al warm welkom????

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   27 augustus 2014 om 08:12

   Hallo Loes,
   Ik dacht dat je knuffel koeien hebt;-)
   We hebben je al uitgelegd, dat het niet verstandig is, om die in het duin te laten lopen. Als Vlielanders/Gasten geconfronteerd worden met koeien die geknuffeld willen worden is niet iedereen daar blij mee…

 • Paarden en pony’s in het duun deze winter.
  26 augustus 2014 om 19:36

  […] Er worden soms besluiten genomen en dan kan het even duren voordat ze uitgevoerd worden. Op 26 februari 2013 vond er in Badhotel Bruin een eilander informatieavond plaats; er is toen ook met de aanwezige eilanders gesproken over winterbegrazing in de duinen. Dit vindt al een paar jaar plaats ten noorden van Bomenland, nabij het Posthuys. De paarden van de maneges Seeeruyter en Edda en de paarden van Nicolet en Arthur van Bagagevervoer W. de Boer graasden daar de hele winter, zo ook langs de Postweg ter hoogte van Nieuwe en Oude Kooi. De effecten zijn geweldig; minder vergrassing en verruiging, meer echte …Lees meer […]

 • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
  26 augustus 2014 om 16:50

  Hoi Berend,
  Het gaat om IJslanders, Fjorden en Shetlanders die allemaal tegen kou kunnen.
  Bij een dik pak sneeuw worden ze uiteraard bijgevoerd door de eigenaars.
  Beschutting is er altijd in een duinpannetje.

 • Berend Hazenberg
  26 augustus 2014 om 13:01

  Om alvast veel vragen te voorkomen en ter aanvulling op een art.: Zijn de paarden winterhard, hebben ze een schuilplaats (nodig) ? bijvoorbeeld bij heftige vorst en sneeuw.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog