www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Nu te zien; veld vol bloeiende Blauwe Zeedistels

13 juli 2015 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Onlangs mocht ik een presentatie doen in het Westcord Seeduyn hotel en toen ik daar aankwam zag ik ‘m direct rechts naast de ingang staan…. een prachtige Blauwe Zeedistel. Zwaar beschermd, want deze duinplant komt op weinig plaatsen in Nederland voor.

Toen ik bij het terras aan de noordzijde kwam was het helemaal feest; een heel veld vol Blauwe Zeedistels, De plant heeft open, stuivend, kalk – en voedselrijk zand nodig met weinig andere begroeiing. En dat is daar dus aanwezig. Met een lange wortel haalt deze zeedistel zijn voeding diep weg.

Landelijk is het leefgebied van deze plant teruggelopen door vast legging van de zeereep, maar hier dus volop te zien. De blauwe kleur komt door een waslaagje op de plant. De plant staat nu (bijna) in bloei en op dat witte zand met de zee als achtergrond is dat een prachtig plaatje.

 

reageren

geef een reactie

 • Ruurd Walinga
  14 juli 2015 om 13:25

  Beste Anke Bruin, Graag nemen we je foto’s mee van de blauwe zeedistel. Veel vakantiegangers zullen dit de komende weken herkennen wanneer ze op de eilanden verblijven. Zou je de foto’s ook in een groot bestand willen toesturen. Desgewenst stuur ik de krant met publicatie van de foto’s naar je op. Mvrgr Ruurd Walinga, 06-23449545 ruurd.walinga@frieschdagblad.nl

 • Otto de Vries
  14 juli 2015 om 11:53

  Geweldig om te zien . In de herfst als we op zee kijken bij Seeduyn staan ze er altijd nog mooi bij.

 • Tiny van der Knaap, Monster.
  13 juli 2015 om 20:16

  Ooit heb ik met Maarten tevergeefs gezocht naar de blauwe zeedistel op Vlie.
  De Duitse badgasten vonden ze ook mooi en staken ze uit om imee te nemen naar Duitsland.
  Dat mislukte natuurlijk, want het is een specifieke duinplant.en gedijt alleen op kalkrijke zandgrond.
  Gelukkig is hij weer terug. Ook in Terheijde a/Zee groeien ze weelderig en geniet ik van deze
  prachtige blauwe zeedistel.
  Bedankt voot het bericht.

  • Anke Bruin, Staatsbosbeheer
   15 juli 2015 om 09:52

   Mooi verhaal Tiny, dank je wel!

 • Orchid flowers of Vlieland island, Europe’s earliest | Dear Kitty. Some blog
  13 juli 2015 om 18:54

  […] Sea holly flowering on Vlieland: here. […]

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog