www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Blauwe Kiekendief in 2016 wederom broedvogel op Vlieland!

27 juli 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

In 2012 broedde de Blauwe Kiekendief voor het laatst op Vlieland. In maart en april van 2016 werden in de buurt van de voormalige broedlocatie opnieuw zowel een mannetje als een vrouwtje waargenomen. Zouden ze dit voorjaar weer een broedpoging wagen…? Door de ruige vegetatie van het terrein bleef de spanning daarover nog een tijdje bestaan.

Eind april nam Carl Zuhorn het vrouwtje Blauwe Kiekendief waar. Ze sleepte met nestmateriaal in het centrale deel van het eiland. Op 3 juni is het nest bezocht om de nestinhoud te controleren. Het nest bevond zich in vochtig rietland met veel opslag van grauwe wilg en lag zeer goed verscholen. In het nest lagen 4 donsjongen en twee eieren, wat betekend dat het een zeslegsel is geweest, heel goed op een muizenarm eiland als Vlieland.

Blauwe Kiek Vlieland 3 juni 2016 Blauwe kiekendief man mei 2016 Knipsel

Aan de hand van foto’s konden beide oudervogels op eventuele kleurringen worden gecontroleerd. Zowel het vrouwtje als het mannetje bleken gekleurringd, beide met een witte ring en afkomstig van Texel.  Het mannetje is geboren in 2014 en het vrouwtje in 2008.

Het vrouwtje is dezelfde vogel die in 2011 en 2012 op Vlieland broedde. In de jaren 2013-2015 is in de broedtijd tevens een vrouwtje waargenomen, mogelijk hetzelfde vrouwtje. Dit vrouwtje slaagde er echter niet in een mannetje aan zich te binden, vermoedelijk door een tekort aan mannetjes in de populatie.

Na de veelbelovende controle op 3 juni waren de verwachtingen dan ook hoog gespannen tijdens het bezoek op 24 juni. Er volgde echter een deceptie met het aantreffen van een leeg nest. Resten op het nest wezen uit dat er grotere jongen aanwezig waren geweest. De mislukkingsoorzaak kon niet worden achterhaald.

Op Vlieland zelf wisten de Blauwe Kieken dus helaas geen jongen groot te brengen. Toch was er sprake van ‘Vlielands nageslacht’… Op Terschelling broedde namelijk een vrouwtje dat in 2012 als jong op Vlieland werd geringd. Zij wist succesvol vier jongen groot te brengen.

Daarmee is er toch nog goed nieuws van een Vlielandse Blauwe Kiekendief. Ondertussen wordt al reikhalzend uitgekeken naar volgend jaar. Zullen de Texelaars wederom een broedpoging op Vlieland ondernemen…?

Sovon doet op de Waddeneilanden i.s.m. tereinbeheerders onderzoek aan de Blauwe Kiekendief, wat zich onder meer richt op broedsucces, voedselkeuze, plaatstrouw en overleving.

©Foto’s en tekst Peter de Boer Sovon Vogelonderzoek Nederland en Carl Zuhorn Staatsbosbeheer Vlieland

 

 

reageren

geef een reactie

  • Gerrit Stel
    27 juli 2016 om 13:40

    Gewoon prachtig, heel mooi …

  • Hen harrier nest in Dutch Flevoland | Dear Kitty. Some blog
    27 juli 2016 om 13:19

    […] Hen harriers of Vlieland island: here. […]

  • Loes
    27 juli 2016 om 13:14
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog