www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Ramp verhaal 1666 is altijd te beluisteren

17 oktober 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

De herdenkingsmomenten rondom de ramp van 1666 vonden in augustus plaats. Maar het verhaal blijft te beluisteren. Op de kop van de Jachthaven, vlak bij het bord ‘Vlieland groet u’ staat een stoere paal met een scheeps rad. Als men aan het rad draait is het verhaal te horen. (Ook in het Engels en Duits). De luisteraar wekt dus zelf de nodige stroom op, om het verhaal te horen. Er is voor deze locatie gekozen, vanwege het uitzicht op de voormalige ramp plek.

Het idee hiervoor is bedacht door onze teamleider Sonja Vrijenhoek. Zij had op haar vorige werkplek in Brabant een dergelijke paal gezien. Sonja zit namens Staatsbosbeheer ook in de werkgroep Toeristisch Platvorm Vlieland en toen ze daar het idee lanceerde werd dat zeer positief ontvangen.

Na enig speurwerk kon ik achterhalen welk bedrijf de ‘luisterpaal’ had geleverd en konden er zaken gedaan worden met Playnetic. Marian Woestenburg wist het rampverhaal te gieten in een soort hoorspel. Ook voor de juiste ‘stemmen’, hoefden we niet buiten de deur te kijken. Paul Woestenburg, Jan Moorlag (Duitse versie) en Frans Weeda  (Engelse versie) spraken de teksten in. De opnamen konden gedaan worden in de Bolder. Een echte Vlielander productie, waar we best trots op mogen zijn.

De ‘luisterpaal’ wordt op 21 oktober om 14.00 uur officieel in gebruik genomen. Iedereen is welkom!

Met dank aan Bouwbedrijf Tjerk Dijkstra voor het plaatsen van de  “1666-luister-maar-paal”.

 

praatpaal1666-2

reageren

geef een reactie

  • Aafke
    17 oktober 2016 om 13:11

    De kop van de jachthaven is/was voor mij een (ook) plaats van rust op Vlieland.
    Zittend op de bank kon ik de vertelling horen en dat vond ik jammer… het geluid leidde mij (meerdere keren) af.

  • bertkommerij
    17 oktober 2016 om 13:05
i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog