www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Nog meer genieten van Kroon’s Polders; de vogelkijkhut is open!

21 november 2016 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
vogelkijkhut Kroon's Polders

foto Dirk Bruin

Afgelopen zaterdag 19 november was het dan eindelijk zover. De vogelkijkhut in Kroon’s Polders werd officieel door onze burgemeester Tineke Schokker geopend. Dit deed zij samen met Anne-Lieke Struijk (Vogelbescherming) en Sonja Vrijenhoek ( onze teamleider). Met een ferme knip in het lint werd de hut opengesteld. De complimenten waren talrijk. Op het aangelegde schelpeneiland waren rustende vogels goed te zien. De weergoden waren met ons: schitterende luchten en uit de wind de polders kunnen beleven in volle glorie. Wat wil een mens nog meer! Met de opening van deze observatiehut is Kroon’s Polders een stukje toegankelijker geworden; een wens van Vlielanders en gasten.

Wat gebeurde er nog meer?
De dijk tussen de Tweede en Derde Polder is doorbroken; dat is de dijk, waar we over lopen met onze excursies. Er ligt nu een brug over, zodat we onze tochten gewoon kunnen blijven lopen. Op de laatste dijk (4e Polder) langs de Waddenzee is een trap geplaatst met bovenop een vogelkijkscherm. Ook dit geeft een prachtige blik in de polders. Het project van Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer ‘Rust voor vogels, Ruimte voor mensen’ krijgt hiermee dus echt een kroon op het werk.

Wie deden er mee?
De bijzondere hut is ontworpen door Wilfred Hilbers van buro Stad en Land. Als basis is een zeecontainer gebruikt, waarbij in de zijwanden 20 kijkluiken zijn gemaakt. De mannen van firma Bijlsma, die momenteel de laatste hand leggen aan al het werk van Wetterskip Fryslân, plaatsten de hut en de begeleidende rietschermen. Het Waddenfonds en provincie Fryslân zijn medesponsor en het schelpeneiland werd gesponsord door de firma Stern bv.

Waar hopen we op?
Dat de natuur haar eigen heerlijke gang gaat, weten we inmiddels en dat is maar goed ook. Maar wat zou het geweldig zijn als er inderdaad visdiefjes, bontbekplevieren en kluten hun plek vinden op het schelpeneiland. Nog mooier wordt het als ook de kokmeeuw een plek weet te veroveren, want dat zou kunnen betekenen dat ook de grote stern dan te zien zal zijn. Deze twee vogelsoorten hebben elkaar nodig. De kokmeeuw is de beschermer van de grote stern tijdens het broeden. De kokmeeuw alarmeert bij gevaar ook de grote stern. Een beetje dromen kan geen kwaad… het wordt een spannend voorjaar!

 

Foto:  Dirk Bruin

Verslaggever Remco de Vries van Omrop Fryslân maakte deze beelden van de opening:

reageren

geef een reactie

 • Ricardo van Dijk
  2 januari 2017 om 12:05

  Ik kijk er naar uit om de hut te bezoeken, maar kan er misschien een kaartje geplaatst worden waar de hut te vinden is, liefst nog met een looproute?

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   2 januari 2017 om 12:22

   Hallo Ricardo,
   Als je de Kroon’s polder dijk afloopt, kan je de vogelkijkhut niet missen. Heb (nog) geen kaartje.

 • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
  22 november 2016 om 13:47

  Hallo Noor,

  Ha ha, ja ik heb even 2 mooie foto’s vervangen door 1 schitterende foto.

 • Noor
  22 november 2016 om 12:59

  Heeeee, waar zijn die andere mooie foto’s nou gebleven?

 • Ilse
  22 november 2016 om 07:44

  Wauw, prachtig! We kijken uit naar een live-bezoek!

 • Noor
  21 november 2016 om 19:07

  Wat een ontzettend leuk en interessant verhaal. En wat een aanwinst voor Vlieland en voor SBB-Vlie. De officiele opening hebben we helaas aan ons voorbij moeten laten gaan – we durfden het niet aan, dat hele eind fietsen met windkracht 6 en in de ijzige kou, maar we gaan zeker kijken als de temperatuur weer wat aangenamer is.
  Gefeliciteerd en dank voor dit verslag!

 • Tiny van der Knaap
  21 november 2016 om 18:12

  Wat een schoonheid en genot bij het zien van dit prachtige beeld van de Kroon’sPolder!!
  Beelden komen terug op mijn netvlies. Ik weet dat er goed voor wordt gezorgd
  om dit voor het nageslacht te beheren en te bewaren.
  Dankjewel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog