www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Het was even keihard werken;toch brandhout voor Vlielanders.

6 maart 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Balen, dat is het voor de Vlielander brandhoutzagers. Ook wij vinden het jammer, dat er niet meer gezaagd mag worden door de eilanders. Staatsbosbeheer is landelijk genoodzaakt om deze maatregel te nemen naar aanleiding van een aantal ongevallen. En een zeer ernstig ongeval waarbij een houtzager omgekomen is. Uiteraard zijn we gaan zoeken naar oplossingen om op korte termijn de houtzagers toch met  gevulde houthokken het komende jaar in te laten gaan. Landelijk wordt er nagedacht hoe we in de toekomst verder kunnen gaan, teneinde houtstokers te voorzien van brandhout.

Keihard werken.

Collega’s Pieter Schaper, Amanda Lijnema en stagiairs Sietze Dijkstra en Dave Jonker hebben afgelopen weken keihard gewerkt om de percelen die nog niet klaar waren om te zagen en op gewenste lengtes op te korten. Het mag duidelijk zijn, dat alle 4 gecertificeerde motorkettingzagers zijn.

En nu?

Komende maanden zal dus op landelijk niveau uitgezocht worden hoe we op een veilige manier de mensen met een houtkachel aan het nodige hout kunnen helpen. Voor komend jaar is iedereen op Vlieland nu voorzien van brandhout. Dat leverde in ieder geval veel aardige en dankbare berichten op. We kregen zelfs taart van een dankbare houtzager. Het gezaagde hout mag tot en met zaterdag 11 maart uit het bos gehaald worden. De bosvogels kunnen vervolgens in alle rust weer aan hun voortplanting werken. De lente komt er aan!

Betutteling of toch niet?

De meningen zijn (landelijk) nogal verdeeld over het besluit om de particuliere houtzagers niet meer te laten zagen in de terreinen die Staatsbosbeheer beheerd. Van ‘belachelijke betutteling’ tot ‘dat had Staatsbosbeheer al jaren eerder moeten doen’. Afgelopen jaren waren we al verplicht om veiligheidscontroles uit te voeren en in logboeken bij te houden. We weten dus nog niet hoe we in de toekomst verder gaan. Dat zal de komende maanden duidelijk moeten worden.

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog