www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Paarden in de winter in het duin; Dave Jonker deed onderzoek.

22 maart 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Dave Jonker, studeert aan de Groene Welle en volgt  de opleiding sportvisserij en waterbeheer, afgelopen weken liep hij stage bij ons. Deze stage hield in, dat hij een onderzoek moest doen. Nu wilden wij graag weten wat voor effecten, positief en negatief, de winterbegrazing van de paarden in het duin zijn. Dave ging hiermee aan de slag. Het onderwerp heeft niks te maken met sportvisserij en waterbeheer, maar met duinbeheer. Voor Dave een kans om ook eens hiermee kennis te maken. N.a.v. het onderzoek heeft hij een 5 jaren plan opgesteld.

Doel van winterbegrazing.

Doel van de winterbegrazing door de paarden van Vlieland is het duin opener te maken, zodat het duin geen bos wordt en de duinplanten in de zomer weer een kans krijgen.

De opdracht was; waar kunnen paarden ingezet worden, hoe groot moet het gebied zijn en hoe blijft het toegankelijk voor publiek. Maar ook welke materialen er nodig zijn voor de tijdelijke rasters. En wat zijn de kosten?

Gewenste effect.

Om het gewenste effect te krijgen, moeten er niet teveel paarden in een stuk duin lopen, maar ook zeker niet te weinig.  Als er al eerder begraasd is geweest is de begrazingsdruk anders, dan in een gebied waar nog geen paarden in hebben gestaan. En wat te denken van de paardenvijgen? Als een paard medicijnen krijgt, komen deze stoffen ook in het duin. Dat kan effect hebben op de planten, vogels en insecten. Kortom, genoeg stof voor Dave om mee bezig te zijn.

Één van de conclusies van Dave is dat de winterbegrazing al mooie resultaten heeft opgeleverd, maar om het nog efficiënter te doen, zou het goed zijn om de begrazingsdruk in de gaten te houden. Dave heeft voor de komende 5 jaar een plan hiervoor opgesteld. Dit plan gaan we als handvat gebruiken en over 5 jaar weer evalueren.

We willen Dave bedanken voor zijn aanwezigheid en het werk wat hij voor ons gedaan heeft.

Dank je wel Dave, succes en tot ziens.

 

 

reageren

geef een reactie

  • Tiny van der Knaap
    23 maart 2017 om 21:05

    Leuk om op de hoogte te worden gehouden van de activiteiten via het blog.
    Bedankt hiervoor.
    Mooi, dat wetenschappers en stagiaires hun werk en kennis met jullie delen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog