www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Op pad met een gepassioneerde collega, op zoek naar verborgen schatten in Kroon’s polders.

25 april 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Evert Jan Lammerts

Evert Jan op zoek naar de bijzondere plek in Kroon's polders

Vorige week donderdagmiddag ben ik met onze  boswachter ecoloog (plantenman), collega Evert Jan Lammerts op pad geweest. Hij moest in Kroon’s polders op diverse plekken meten hoe zout/zoet het water daar was. Dit moet een aantal keren per jaar gebeuren, zodat we goed zicht krijgen op de diverse ontwikkelingen daar. Saai? Nou nee, het werd een geweldige middag, die ik graag wil delen met jullie.

Zoet/zout

Zoals bekend heeft Wetterskip Fryslân vorige jaar behoorlijke veranderingen aangebracht in de waterhuishouding van de polders. Grootste doel is water vasthouden op het eiland en bijkomend is dat de natuur daar sterk op zal reageren. Het is daarom belangrijk om deze zoet/zout metingen te doen.

Evert Jan weet enorm veel van de planten die met name op de Waddeneilanden groeien. Enthousiast en gepassioneerd stapte hij rond met de meetapparatuur gekoppeld aan zijn mobiele telefoon. De cijfers vlogen me om de oren en de Latijnse namen van planten die hij zag ook. Nu ben ik niet goed in Latijn, dus iedere keer vragen om de Nederlandse versie was een must om iets bij te leren.

Bezig met meten zoet/zout gehalte

Hoe kan dat nou?

Aan ’t einde van de middag hadden we nog even tijd om ook achterin de 4e polder te kijken en zoet/zout water te meten. Nu woon ik al ruim 30 jaar op Vlieland, maar Evert Jan wist me op een plek te brengen waar ik nog nooit geweest was. Eerst banjeren door hoog  riet en ineens terecht komen in een, op het eerste oog, saai stukje waar nauwelijks riet stond. Hoe kan dat nou? “Kijk, dat komt door het moeraskartelblad wat hier staat. Dat is een halfparasiet, die leeft van de rietwortels, zodat het riet hier nauwelijks staat”, aldus Evert Jan.  En ja hoor, deze plant was al aanwezig. maar ook bloeiende pinksterbloemen, waterpunge en diverse soorten orchideeën die voorzichtig al in groei waren. Het was prachtig om met zo’n lyrische collega onderweg te zijn.

De oorzaak van de kale plek in het hoge riet; moeraskartelblad

 

reageren

geef een reactie

 • Evert Jan Lammerts
  27 april 2017 om 10:42

  Zeer bedankt voor je mooie verslag van onze expeditie, Anke.
  Adele : Moeraskartelblad is een eenjarige plant die elk
  voorjaar weer als groentje z’n kop boven het maaiveld uitsteekt. Later het jaar gaat ie blozen uit schaamte voor z’n parasitaire gedrag .

 • Adele.
  26 april 2017 om 11:30

  Kleurt die moeras kartel dan pas later rood?

 • Anneke
  25 april 2017 om 20:57

  Heerlijk om zo mee te kunnen genieten van jullie enthousiaste verhalen en prachtige plaatjes..

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   1 mei 2017 om 11:25

   We doen het graag Anneke! En het is ook leuk om te schrijven over ons werk en alles wat we tegenkomen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog