www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Into the Great Wide Open mag alles op Vlieland; dat is niet waar.

12 juli 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
logo into the Great Wide Open

opbouwen van het festival

Nogmaals willen we Vlielanders en gasten informeren over hoe wij werken met de organisatie van het festival into the Great Wide Open.
Komende eerste weekend van september is het weer zover, de 9e editie van dit inmiddels erg populaire festival vindt dan plaats. Met name rondom camping Stortemelk.
Overleggen met GWO.

Het hele jaar door zijn we in overleg met de organisatie, kunstenaars, cateraars enzovoort.
Ook wordt er gedurende en na afloop geëvalueerd.
Met name onze collega’s Frederika Breijer (camping de Lange Paal), Teamleider Sonja Vrijenhoek, Herman Vogel (BOA), als ook gebiedsmanager Tamara Bok en sinds kort Bertwin Bergman zijn constant betrokken bij deze grote organisatie.
We willen natuurlijk graag dat alles in goede banen wordt geleidt.

Mogen we, kunnen we, wat kan wel en niet?

Door het jaar heen krijgen we de meest uiteenlopende vragen van de organisatie en kunstenaars; “mogen we… kunnen we…. we willen daar en daar en daar iets doen” Helaas voor de organisatie en vooral kunstenaars moeten we regelmatig “Nee” verkopen. Bijvoorbeeld, omdat er nog een roofvogel bezig is met zijn kroost te voeden, of er staat daar nou net een bijzonder plantje, of… daar wonen mensen te dichtbij en heeft geen draagvlak bij de bevolking… dus “Nee”. We gaan dan kijken waar iets wél mogelijk is. En soms kan het gewoon helemaal niet.
Het festival krijgt van de Gemeente Vlieland en van ons een vergunning. Uiteraard is dat een uitgebreid document, waarin bijvoorbeeld ook staat, dat alle voertuigen die in het terrein staan lekbakken onder de auto’s moeten hebben. Ook de foodtrucks. ER ligt bij ons op kantoor een dikke map, waarin alles zo’n beetje beschreven staat.
Opbouw en afbraak en alles wat er tussen zit duren 2 weken. En dat is natuurlijk iets anders als een lunch op een speelveldje.

Ik vind het jammer, dat er bij een deel van de Vlielanders het idee bestaat, dat werkelijk alles mogelijk is, als het te maken heeft met het festival. Het is gewoon niet waar.

Kom gewoon langs voor de juiste informatie.

Iedereen is hier op de Dennenlaan 4 altijd welkom, om vragen te stellen, opmerkingen te maken, (opbouwende;-) kritiek te leveren, mee te denken. We kunnen het niet altijd iedereen naar de zin maken, maar we doen wel ons best.

Dus, kom gewoon eens langs voor een bakje. Dat kan van dinsdag t/m donderdag om 10.00 uur. Dan staat de koffie en thee klaar.

reageren

geef een reactie

 • Anke Bruin
  18 juli 2017 om 14:28

  Dag Luc,

  Dank voor je reactie.
  En wat goed dat je 1 van de velen bent, die rotzooi van het strand meenemen.
  In de zomermaanden wordt het strand tussen camping Stortemelk en Badhuys dagelijks schoongemaakt door de firma Tot ( bij mijn weten). Bij Noordwesten wind en daarna, is er altijd wel meer troep te vinden.
  De gele korrels waar je het over hebt zijn paraffine korrels gedrenkt in olie ( ik weet niet wat voor soort olie). Als olie over zee vervoerd wordt, wordt er vaak een laag paraffine overheen gebracht om zo het klotsen te beperken. Dit is dus nu op het strand aangespoeld in kleine brokjes. Vandaag is Rijkswaterstaat bezig om met man en macht en machines deze troep van de vloedlijn te halen.

  Groet,

  Anke

 • Luc Noordman
  17 juli 2017 om 20:17

  Ik kom al langer op het mooie Vlieland en bewonder jullie inzet om e.e.a in goede banen te leiden. Natuur en toerisme is een aardige uitdaging. Ik raap altijd zwerfafval op op strand en duin zolang ik t kan dragen Maar ik vraag me af hoe er wordt omgegaan met zwerfafval op t strand. Eind juni was ik er ook en heb niet de indruk dat het toen door mij bijbde gemeente gemeld zwerfafval op strand bij enkele dammen is opgeruimd of spoelt er gewoon te veel aan? Wat zijn de gele korrels die gisteren en vandaag aanspoelen? Lijkt op bijenwas maar dat is t niet lijkt me
  Met vriendelijke groet
  Luc

 • Anke Bruin
  17 juli 2017 om 15:43

  Dag Loes,

  Zo heeft iedereen een mening en dat mag natuurlijk.

  De gasten van het festival zijn nogal natuurliefhebbers en begaan met het milieu. Over de smaak van muziek valt niet te twisten uiteraard.

  Er is in de afgelopen decennia meerdere malen onderzoek gedaan naar de verstoring van vogels en zeehonden rondom en op de Vliehors. Wat blijkt? De zeehonden vinden het allemaal best. Ze zijn er duidelijk aan gewend.
  De vogels die het jaar rond in Kroon’s polders en op de Vliehors zitten idem dito. Als de trekvogels hier langs komen, dan vliegen ze een paar keer op, als er luchtmacht oefeningen zijn en gaan dan zitten en vinden het ook allemaal wel best.

  De oefeningen op de Vliehors leveren zelfs af en toe mooie natuur effecten op. Zo kan een oefenbom een gat in een duin slaan, de oefenbom wordt verwijderd, waar vervolgens zoet water in het gat achterblijft. Dat is fijn voor vogels, zandhagedissen en konijnen.
  Er groeien in zo’n zoetwater plasje ook nog bijzondere plantjes. Ik heb zelf gezien, dat een eidereend en scholekster beschutting zocht bij doelen en zelfs een nest hebben.

  Er waarom zouden de strandplevieren, dwergsterns en bontbekplevieren daar broeden? De hele week geen mens te bekennen. De gasten van de Vliehorsexpress, blijven immers bij het Reddingshuisje. Kortom, geen probleem.

  Groetjes,

  Anke.

 • Loes Meijer
  14 juli 2017 om 14:04

  Ik vind het helemaal niet bij de natuur horen hoor die bak herrie en die horde mensen!!! Wat ik ook niet bij de natuur vind horen zijn de militaire oefeningen!!!! Honden mogen niet los lopen vanwege de vogels, te begrijpen, maar die bak herrie en dreunen mag wel, hoe zit dat dan met de vogels, supervreemd…..

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog