www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Schotse hooglander had bokkenpruik op? O, nee een heidepol van formaat!

27 juli 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland

Gisteravond was ik nog even in het begrazingsgebied. En daar zag ik iets waarvan ik de slappe lach kreeg.
Dus kijk dit filmpje vooral even!

 

Aangetoond goed werk gedaan door Schotse hooglander.

De kudde van 9 ossen die het goede werk daar voor ons doen, de verruiging en vergrassing tegengaan, liepen dus met hun grote hoorns bij elkaar. Ineens richtte 1 van de ossen z’n kop op en bleek er een enorme heide pol op z’n hoorn te zitten . Soort van kiekeboe ontstond er. De rest van de kudde keek toe, naderde de os met ‘pruik’ en werden een beetje dol.

De os had op het moment dat hij de pol meenam een stukje natuurbeheer verricht. De pol werd meters ver verplaatst en op de kale plek ontstaat dan een micro klimaat; zeer gewild door insecten, zandhagedissen.

Een prachtig stukje natuurbeheer, met dank aan de Schotse hooglanders

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog