www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Alle zintuigen op scherp; wij doen mee aan PROEFLOKAAL VLIELAND.

13 oktober 2017 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Schotse hooglander

Een ontmoeting is indrukwekkend

Van 14 tot en met 29 oktober organiseert de TPV (Toeristisch Platvorm Vlieland), in samen werking met velen, 2 weken lang Proeflokaal Vlieland. Staatsbosbeheer doet NATUURlijk mee. Alle zintuigen komen aan bod deze 2 weken. Dus voor eilanders en gasten die met de herfstvakantie hier zijn; Doe vooral mee aan diverse activiteiten.

Waarom zijn er zo weinig cranberry’s?

Vorige jaren organiseerde het TPV de Cranberry weken, sinds dit jaar wordt dit breder gemaakt en heet het Proeflokaal Vlieland. En dat is maar goed ook, want dit jaar zijn er nauwelijks cranberry’s te vinden. Dit heeft alles te maken met de droge maanden mei, juni en juli. De struiken hebben echt wel in bloei gestaan, maar als het te droog is vormen de bessen zich niet. Was het vorig jaar een top bessen jaar, dit jaar dus niet.

Proeflokaal Vlieland.

Alsof het Toeristisch Platvorm Vlieland (TPV) een vooruitziende blik heeft gehad, organiseren ze nu dus in samenwerking met veel restaurants, De Noordwester, ondernemers en ons dus het ‘Proeflokaal Vlieland’. De folder waar alles in staat is huis aan huis rondgebracht en is o.a. te verkrijgen bij de VVV en Waddencentrum & Zeeaquarium  De Noordwester. Veel vormen van samenwerking komen tot dit programma tijdens de herfstvakantie. Van sterrenwandeling, tot Tuk Tuk safari, van schilderen tot samen cranberry jam maken en natuurlijk is Berry Cranberry dagelijks te vinden op het Havenplein voor een ontmoeting met iedereen. U kunt ook even HIER kijken voor nog meer informatie.

 

 

En wat doet Staatsbosbeheer dan?

Op 19 en 26 oktober vindt er bij voldoende belangstelling een Meet & Eat Schotse hooglanders plaats. Minimaal 4 en maximaal 8 personen kunnen hier aan me doen. Eerst een ontmoeting met de 9 ossen in het begrazingsgebied met uiteraard uitleg over het waarom deze imposante beesten hier al jaren hun werk doen en daarna een stoofpotje  Schots hooglandervlees bij het Posthuys. aanmelden moet natuurlijk bij De Noordwester, (0562451700 of www.denoordwester.nl). Voor vervoer wordt gezorgd.

Op 24 oktober (in de folder staat ook 17 oktober, maar die gaat niet door) gaan we natuurschilderijtjes maken, ook hiervoor moet voldoende belangstelling zijn en dus wederom aanmelden bij De Noordwester. Daar krijg je dan alle informatie die nodig is om hieraan mee te doen.

 

reageren

geef een reactie

  • Loes Meijer
    16 oktober 2017 om 00:31

    meet and eat is geen grappige woordspeling en het kan best luguber zijn. Schotse Hooglanders zijn niet voor consumptie, maar om het terrein te beheersen…. Ik trilde van kwaadheid, toen ik dit las. Ik heb een bericht hierover naar de partij van de dieren gestuurd. Meet and eat ijslandse pony’s, of uhhh zeehonden of uhhh Vlielands gevogelte of uhhh vlielands geit. Eerst kijk je hoe leuk ze zijn en vervolgens stem je in met moord, zodat je hen kan eten…. best gek.

    • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
      16 oktober 2017 om 10:02

      Dag Loes,

      Dank voor je reactie. Ik vind het vervelend dat het evenement je boos maakt, want dat is natuurlijk niet de bedoeling. De 9 Schotse Hooglander ossen die we hier op Vlieland hebben om het duin te begrazen, blijven hier tot hun dood.
      Het vlees dat tijdens deze activiteit geserveerd wordt komt van de wal. Het vlees komt van dieren die ook vrij in natuurgebieden hun werk doen en mooi leven hebben geleid. Na een leven in de natuur worden de dieren niet afgevoerd naar een destructiebedrijf maar gaan naar de slager voor consumptie. Lees gerust meer op https://www.freenature.nl/wildernisvlees

      Groetjes,
      Anke

  • Pim en Marja
    13 oktober 2017 om 20:27

    Beste Vlieliefhebbers,
    In september hebben we weer heerlijk gekampeerd op de Lange Paal en een ochtend besteed aan het ‘oogsten’ van maar liefst 10 kilo cranberries. Op bepaalde, verborgen plekken waren ze in overvloed aanwezig. Je gewoon de juiste locaties weten;-)
    Groeten van Pim en Marja.

    • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
      16 oktober 2017 om 10:37

      Hoi Pim en Marja,
      Fijn, dat jullie toch nog 10 kilo konden plukken. Gelukkig zie ik nu nog steeds Vlielanders en gasten in diverse valleien bessen plukken. “Zoekt en gij zult vinden” en “Wie het kleine niet eert, is het grote niet weerd” is hier wel van toepassing;-)

      Groetjes,

      Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog