www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Met de wind om je hoofd en je billen in het zand. Maar…

12 juli 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
uitzicht op zee

Geniet je suf (foto Julia Derksen)

Langzaam maar zeker wordt het nu steeds drukker, de grote vakantie is een feit. Het grote genieten kan beginnen. Gelukkig is het nog steeds mogelijk om een dag alleen door te brengen, even van de paden af en je hebt een duinpan voor jezelf. Of bij een strandovergang een flink eind rechts of linksaf lopen en het strand is van jou. Drankje en hapje mee, wie doet je wat.

Je voelt al een ‘maar’ aankomen zeker?

Bovenstaande klinkt natuurlijk heerlijk en we gunnen het iedereen, maar wat ons, Vlielanders en veel gasten  ergert is het afval wat velen achterlaten nadat men zo heerlijk heeft genoten. Als je het in volle verpakking mee kunt nemen, dan moet het niet moeilijk zijn om het leeg ook weer retour mee te nemen. Overal prullenbakken neerzetten werkt niet, heeft het verleden uitgewezen,  de afvalbult rondom groeit dan alleen maar.

En wat we ook niet fijn vinden is dit.

Een sanitaire stop onderweg kan gebeuren. Officieel mag wildplassen niet, maar we kunnen duidelijk zien, dat het veelvuldig gedaan wordt. Dan hebben we het over die papieren lanoline zakdoekjes. Door die lanoline vergaat het papier niet of nauwelijks. Plasplekken blijven dus zichtbaar door de resten die men achterlaat. Een smerig gezicht. Ik ben wel eens bij een picknickbank geweest waar ik maar liefst meer dan 30 van die zakdoekjes op heb geruimd. Gatver!

Optimaal genieten met de wind om je hoofd…

en je billen in het zand, geniet je suf, maar hou ons eiland schoon. Het geeft je zelf een goed gevoel, als je jouw plekkie schoon achterlaat en een ander er dan ook weer van kan genieten.

O ja, dan nog even dit.

Een dag natuur kan ’s avonds toch nog uitlopen op een moment van schrik, als een teek zich ergens op je lijf heeft vastgebeten. Verwijder het beest zo snel mogelijk en hou de plek de komende weken in de gaten. Als er een rode kring om de beet ontstaat, moet je beslist naar de huisarts. Ook als de weken erna vage griepachtige klachten  en of gewrichtspijn  ontstaan. Een besmetting met de ziekte van lyme kan de oorzaak zijn. Als je er op tijd bij bent, is dit goed te behandelen.

Je kan HIER (even dubbel klikken)meer informatie over deze ziekte lezen.

 

reageren

geef een reactie

  • Maarten
    15 juli 2018 om 13:43

    Of zoals onze Sergeant majoor altijd zei:”Wij zijn hier niet geweest”.
    Sindsdien is het níet achterlaten van afval voor mij een gewoonte geworden.

    • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
      17 juli 2018 om 14:20

      Geweldige kreet Maarten!
      groetjes,
      Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog