www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Jarenlange begrazing op Vlieland levert mooi vogelnieuws op!

31 juli 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Grauwe klauwier

Grauwe klauwier in het begrazingsgebied ( foto Carl Zuhorn)

Het broedseizoen is (bijna) voorbij en het is ieder jaar weer leuk om te weten welke vogels hun jongen wisten groot te brengen. Dit broedseizoen kan bijgeschreven worden als succesvol en verrassend goed. Onze collega en vogelkenner Carl Zuhorn en Peter de Boer van Sovon komen met de volgende berichten en getallen.

Lang leve de begrazing.

Sinds 1993 lopen er Schotse hooglanders en Soay schapen in het duingebied tussen Lange Paal en Oude Kooi. Ze houden het duin open en dat doen ze hartstikke goed. Alles wat er aan voer in gaat komt er natuurlijk ook weer uit in de vorm van poep en dat is weer voeding voor allerlei insecten, waaronder mestkevers. De hooglanders en schapen zorgen ook voor kuilen met zand en lopen de kanten van de duinen plat, zodat daar ook weer zand tevoorschijn komt. Dit is weer mooi voor de zandhagedissen.

Door dit alles heeft dit broedseizoen een paartje grauwe klauwieren kans gezien om in het gebied succesvol 2 jongen groot te brengen. Grauwe klauwieren keren als 1 van de laatste trekvogels ieder jaar uit Afrika weer terug richting het noorden. Hun voedsel bestaat uit (grote) insecten en zandhagedissen. Deze prikken de vogels vast op bijvoorbeeld stekels van een meidoorn en dan eten ze de beesten op. Veel bomen redden het niet in het begrazingsgebied, omdat de hooglanders met jeuk de bomen omduwen als ze zich schurken. De meidoorn laten ze ongemoeid, waarschijnlijk vanwege de scherpe stekels. Zo kan de grauwe klauwier van dit alles profiteren en dat is dus nu ook gebeurd. Een kroon op de jarenlange begrazing!

HIER even dubbelklikken voor meer informatie over deze bijzondere vogel (met dank aan de Vogelbescherming)

grauwe klauwier
Grauwe klauwier in het begrazingsgebied

 

Nog meer leuk vogelnieuws.

De nachtzwaluwen hebben meerdere mensen uit hun slaap gehouden; een doordringend purrrrrrrrrrrrrrrrrrr- geluid was op 3 plekken op Vlieland te horen. Nauwelijks te zien en vooral in de schemer en ’s nachts actief.

Ook  3 paartjes boomleeuwerik waren langs bos en heideranden te horen. En dan nog de Cetti’s zanger; vorig jaar 1 paartje, dit jaar al 3 paartjes en daarmee zijn ze de 3 meest noordelijke broedende Cetti’s. Het geluid lijkt wel wat op een nachtegaal, maar dan veel luider .

De lepelaars broeden tegenwoordig op diverse plekken op Vlieland, ook zij hadden een goed broedjaar. De 210 getelde lepelaar paren kunnen binnenkort met hun kroost weer afreizen naar warmere oorden. Ze zijn nu iedere keer bij laag water langs de Postweg goed te zien in grote groepen. Ze moeten natuurlijk in een zo goed mogelijke conditie naar het zuiden.

Ook de 750 paar eidereenden zorgden dit jaar voor relatief veel kroost; er werden 575 jonge eidereendjes gezien1

Gisteren zagen diverse mensen een jonge zwarte ooievaar bij de ijsbaan en het komt maar zelden voor, dat die zich hier laat zien. Onderstaande foto is van Jesse van der Wal.

zwarte ooievaar
Jonge zwarte ooievaar bij de ijsbaan ( foto Jesse van der Wal)

 

En hoe ging het dit jaar op het strand?

Ook dat is ieder jaar weer spannend, maar dit keer ging het dus goed. Geen zomerstorm, geen extreem hoge tijen, dus de strandbroeders hebben niet voor niks hard gewerkt aan nageslacht. De 7 paar strandplevieren, 3 paar bontbekplevieren, 78 paar dwergsterns en 97 paar visdiefjes konden allemaal hun jongen groot brengen. Mooi hé?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reageren

geef een reactie

  • Elsje
    1 augustus 2018 om 11:48

    Mooi nieuws!
    Die zwarte ooievaar zorgde ’s middags overigens voor ophef boven de duinen. Honderden meeuwen in alarmfase 1. Ook zij weten dat ooievaars niet alleen kikkers eten…

    • Henri Bouwmeester
      7 augustus 2018 om 17:21

      Ik zag 2 weken geleden ook een Zwarte Ooievaar overvliegen tijdens mijn vogelringwerk op Schiermonnikoog. Daar viel het juist op dat het de meeuwen niet zo interesseerde, maar daar gingen juist de Scholeksters massaal over de rooie…

  • Gradus Lemmen
    1 augustus 2018 om 11:26

    Moest toch even een traantje wegpinken. Bij het invoeren van de begrazing was toen echt wel wat lef nodig. Dat merk ik nu nog als ik dit positieve nieuws lees. Prachtig!

    • Henri Bouwmeester
      7 augustus 2018 om 17:24

      Het is dan ook inderdaad erg mooi geworden. Prachtig resultaat ! Afgelopen voorjaar regelmatig prachtig beeld waarbij je je in de vroege ochtend met binnenkomende flarden zeenevel helemaal op de Schotse eilanden waant….

  • Ilse Cameron
    31 juli 2018 om 20:29
    • Marco
      31 juli 2018 om 21:44

      Geweldig nieuws!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog