www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Veilig leren zagen in drie dagen; eerste groep Vlielander houtzagers zijn geslaagd!

25 september 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
houtzaagcursus Vlieland

Houtzagers Vlieland krijgen les. Foto Bertwin Bergman

Afgelopen week heeft de eerste groep Vlielander Houtzagers 3 dagen een cursus 'veilig zagen met de motorzaag' gehad en ze zijn allemaal geslaagd. De cursus werd gegeven door Mark Hullegie, verbonden aan Helicon Velp. De komende maanden zal de rest van de houtzagers deze cursus ook gaan volgen. Zonder geldig certificaat mag er niet gezaagd worden.

Veiligheid voorop

Veilig zagen, daar draaide het om in de cursus. Een aantal leden van de Vereniging Vlielander Houtzagers kregen eerst binnen les van Mark. Veilig zagen betekent onder andere kennis van de motorzaag, hoe je de ketting het best slijpt, waar het gevaar in kan zitten. Na de theorie volgde er praktijkles. Op de foto is Mark aan het uitleggen. De zagers waren die dag nog niet ‘aan de zaag’ gezien de afwezigheid van veiligheidskleding.

Verplichte cursus

In 2016 vonden er in Drenthe enkele ernstige ongelukken plaats tijdens het zagen met de motorzaag. Dit gebeurde in de bossen die in beheer zijn van Staatsbosbeheer. In eerste instantie werd het toen verboden om nog te zagen. Oplossingen werden gezocht en gevonden. Vorig jaar werd er hout van de wal gehaald en uitgegeven. Een groep Vlielander houtzagers heeft  inmiddels een vereniging opgericht en in overleg met ons de nieuwe regels vastgesteld. Houtzagers mogen voortaan alleen nog zagen als ze in bezit zijn van het veiligheidscertificaat.

Tevreden deelnemers

De deelnemers waren zeer te spreken over de cursus. “Al jaren denk je dat je het goed doet en dan leer ik toch nog weer nieuwe dingen”, hoorde ik iemand zeggen. Afgelopen zaterdag werd er in de praktijk gezaagd en kon Mark iedereen het certificaat overhandigen. Het is een investering; geld, tijd en veiligheidskleding, maar dan heb je ook wat.

 

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog