www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Collega Amanda was op pad met onze onmisbare vrijwilligers

2 oktober 2018 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
uitstapje vrijwilligers 2018

Amanda op pad met onze vrijwilligers

Onze collega Amanda Lijnema organiseerde vorige week een leuk uitje voor onze vrijwilligers. Wij zijn hartstikke blij met onze vrijwilligers en daarom was het tijd voor een 'dagje op pad met elkaar'. Er werd een bezoek gebracht aan It Fryske Gea in Eernewoude. Het is natuurlijk altijd leuk en interessant om bij collega natuurbeheerders op bezoek te gaan, om te zien op welke manier zij aan het werk zijn.

Op pad met elkaar

Amanda was op pad met Gerda en Harry van Keulen, Harmke en Renze Brandsma, Henk Elzinga (vrijwilliger van de wal) en onze stage lopers Jordy Havekes en Stijn Steurrijs. De Alde Feanen in Eernewoude is in beheer van It Fryske Gea. (Klik  HIER voor meer informatie over het gebied). Er werd een boottocht gemaakt en er zijn reeën en een visarend gezien. De Alde Feanen (De Oude Venen) is een veenontginningsgebied en ziet er natuurlijk heel anders uit dan Vlieland. Naast het gebied ligt een bezoekerscentrum. Daar wordt naast aandacht voor de natuur ook aandacht gegeven aan een gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Op de site van It Fryske Gea staat het volgende hierover:

“Op 5 september 1942 stortte er een Lancaster R5682 neer bij de vuilstortplaats ‘Ald Dwinger’ in Nationaal Park de Alde Feanen. Nu in 2018 wordt hier een zwaluwhaven gerealiseerd die symbool staat voor ‘het leven’ dat wordt teruggebracht en ons doet stilstaan bij de omgekomen bemanningsleden. Een prachtig idee van architecte Nynke Rixt Jukema dat werd uitgevoerd in opdracht van de Provincie Fryslân.”

De zwaluwmuur is bedoeld als ‘hotel’ voor oeverzwaluwen. Er zijn echter 6 gaten dichtgemaakt ter nagedachtenis aan de 6 omgekomen bemanningsleden van de Lancaster. Wat bijzonder om de natuur op deze manier te verbinden met de geschiedenis!

De Alde Feanen is een  laagveengebied van 2280 ha en bestaat uit een zeer afwisselend landschap met onder andere meren, rietlanden en moerasbossen.De variatie in het landschap zorgt voor een grote rijkdom aan verschillende planten en dieren. Een rondje door en langs het laagveenmoeras in het hart van Fryslân maakt duidelijk waarom het een Natura 2000-gebied is en het de status van nationaal park heeft.

Ook vrijwilliger worden?

Wij blijven op zoek naar nieuwe vrijwilligers om het clubje te versterken. De klussen zijn talrijk en afwisselend. “Je komt nog eens ergens”; lekker op ons mooie eiland bezig zijn en ondertussen flink genieten. Ook als je niet op Vlieland woont, kan je gewoon vrijwilliger worden. Wij zorgen zelfs voor een plek om te slapen!

Mocht je hiervoor interesse hebben dan mag je mailen met Amanda ( a.lijnema@staatsbosbeheer.nl )

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog