www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wat daar ligt, dat hoort daar niet; strand vol spul uit containers.

8 januari 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
troep op het strand

Er viel genoeg te jutten en op te ruimen.

Aanvankelijk leuk en grappig, voor elke jutter wat wils vorige week op het strand. Op de foto ziet het er nog kunstzinnig uit ook. Maar de dagen erna veranderde mijn gevoel hierover toch ook wel in ongeloof en verbijstering over zoveel troep, piepschuim, verpakkingsmateriaal... maar gelukkig ook zoveel mensen op de been om alles op te ruimen. Op Vlieland trokken Rijkswaterstaat, Gemeente, Defensie, het materieel van van Oord (zandsuppletie), Staatsbosbeheer, veel gasten en eilanders samen op, om de klus te klaren. Geweldig!

Noordwesterstorm

Inmiddels heeft Rijkswaterstaat in beeld kunnen brengen waar het grootste gedeelte van de containers op de zeebodem liggen. Op dit moment raast de noordwesterstorm, het is dus niet onwaarschijnlijk, dat de stranden komende dagen weer vol liggen, inclusief de Waddenzee en de Friese kust.

Gevaar voor dieren

De ellende zit vooral in de kleine (plastic) deeltjes, bijvoorbeeld het piepschuim. Dit kan opgegeten worden door zeebodemdieren en vogels die het als voedsel zien. Ik kan daar oprecht verdrietig van worden.
Dankzij de sociale media werden er snel acties ondernomen, er is een enorme bewustwording gaande op die manier en dat is goed.

Jutten

Strandjutters die bruikbare spullen mee namen, zorgen ervoor dat deze goederen in het hergebruik circuit komen, niks mis mee en eigenlijk een al eeuwenoud gebruik dus. Maar goed, we zullen zien wat de komende dagen brengt.

Informatie over de actuele stand van zaken vind je op https://www.veiligheidsregiofryslan.nl/

reageren

geef een reactie

 • Lulibimka
  11 februari 2019 om 14:54
 • Ingrid
  8 januari 2019 om 19:05

  Zolang wij goederen uit het buitenland invoeren en vervoeren over zee, zal er rommel overboord slaan en aanspoelen. Zolang wij plastic accepteren als verpakkingsmateriaal, zal het nodeloos sterven van dieren blijven bestaan. Zolang wij niet gaan consuminderen blijven we ons boos maken over dit soort zaken en verandert er niets.

 • Janty Kommerij
  8 januari 2019 om 12:22

  Ik deel je gevoel, Anke! Eerst voelde ik ook, een lichte opwinding, maar dat sloeg om in zorg en verbinstering. Maar ook in trots! Op eilanders en opruimers!

  • Ria
   8 januari 2019 om 12:44

   Verbijsterd, boos en verdrietig, ik leef met jullie mee!!!

  • Henny Haalboom
   8 januari 2019 om 13:13

   Het doet mij pijn dat er zoveel vervuild wordt op mijn dierbare Vlieland .
   Het wordt de hoogste tijd dat er een betere bewustwording komt en te stoppen met al die schadelijke troep.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog