www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Nog meer troep van de MSCZOE; collega’s Flevoland hielpen een dag mee opruimen.

16 januari 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
starndschoonmaken

Vele handen hielpen een dag mee troep opruimen.

Vorige week ontdekten we veel troep in het begrazingsgebied. Met name witte lappen verpakkingsmateriaal afkomstig uit de containers die op 2 januari jl van de MSC ZOE vielen.
Ook in de zeereep veel verwaaid afval. Gelukkig waren er genoeg collega's van de wal die een dag mee wilden helpen om ook die rotzooi op te ruimen.

Alle kleine beetjes helpen.

Alles wat niet in de natuur hoort en opgeruimd wordt is meegenomen. Die wapperende witte lappen verpakkingsmateriaal waren goed zichtbaar. Als binnenkort alles weer groen is wordt het moeilijker om dat spul weg te halen. Gelukkig waren er 11 collega’s uit Flevoland bereid om ons een dag te helpen. Op linie door het duin en alles wat er niet hoort mee nemen. De eerste vuilniszakken vulden zich al snel.

Ook nog stuk strand opgeruimd.

Omdat er zoveel extra handjes waren was er ook nog tijd om een stuk zeereep en strand na te lopen. Dit leverde zelfs nog een koelkast op. Veel plastic wikkels van de fleece dekentjes en nog veel ander klein spul.

De collega’s uit de polder weten hun weg doorgaans goed te vinden in de klei, het Vlielander zand bleek een ander verhaal… een paar keer kwam men vast te zitten. Nu is bij ons de term “ketting strak is gebak” inmiddels een bekende uitdrukking, maar men wist op eigen kracht weer los te komen. Dus deze dag leverde geen gebak op.

Gesponsorde Lunch van Bakker Lisette Westers.

Bakker Lisette had al eerder aangegeven, dat ze alle acties met betrekking tot het opruimen van de container troep wilde sponsoren en ze was gelijk enthousiast om met haar team de lunch te verzorgen. Dan hebben we het niet over een simpel broodje kaas, dan hebben we het over dik belegde en diverse heerlijke broodjes. Ook vanaf deze plek:  Hartstikke bedankt Lisette en team!

Ook weer media aandacht voor deze actie.

Dank zij collega boswachter Harco Bergman werd er ook nog in de media aandacht gegeven aan deze actie. Dat is

HIER te beluisteren.

Door alle media aandacht wordt de bewustwording bij het grote publiek vergroot en ook hier geldt dat alle kleine beetjes helpen.

Hartstikke bedankt Collega’s uit Flevoland!

reageren

geef een reactie

 • Henri Bouwmeester
  17 januari 2019 om 13:48

  Zelf net een paar dagen terug van een week rapen op het strand en in het duin van Schiermonnikoog. Grootste probleem daar zit m nu nog vooral in het nog steeds aanspoelen van verpakkingsplastic dat nu al aan het fragmenteren is. Verder is het vooral een drama met de fijne korreltjes uit de zakken met plasticgranulaat/nurdles. Daar ligt regelmatig een lang lint van langs het vloedmerk maar is helaas ook veel van in het duin gewaaid en amper te verzamelen. Zelf vond ik gelukkig nog een nog net gesloten zak met 25 kg van die zooi. Hoe zit het met die korrels op Vlieland?

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   17 januari 2019 om 14:09

   Hallo Henri,

   Goed van je!
   Die zakken met korrels zijn hier volgens mij niet gevonden. Maar in het verleden heb ik regelmatig van die korrels in de vloedlijn zien liggen. De ellende is, dat die troep op regelmatige basis aan spoelt.

   groet,

   Anke

 • Ria
  16 januari 2019 om 16:48

  Grappig hoor, ik dacht vanmorgen nog: hoe zou het inmiddels zijn met alle ” “aangespoelde troep” op Vlieland en toen kwam het berichtje met wat meer informatie. Hoorde op de radio dat het lichten van de containers inmiddels ook begonnen is. Een meelevende groet!

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   17 januari 2019 om 08:15

   Hoi Ria,

   Mooi dat dit bericht dan op tijd kwam 😉
   Dank voor je reactie,

   groetjes,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog