www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Ze zijn er al weer, Soay lammetjes in het begrazings gebied op Vlieland.

21 januari 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Soay lammetjes 2019

Eerste Soay lammetjes in begrazingsgebied

Begin dit jaar ontdekte collega Pieter Schaper het eerste Soay lammetje van dit jaar. Nu zijn er al meer dan 10. Net als vorig jaar zijn ze er weer vroeg bij. Deze taaie rakkers redden zich prima in de groep. Het springt en huppelt door het duin en ze hebben geen last van de kou dank zij hun dikke wollen vacht.

Hoe kan dat?

De Soay schapen hebben het goed in ons duin. Al jaren doen ze hun ‘werk’ prima. Ze grazen vooral op duinhellingen, daar rusten ze ook vaak, zodat je van die mooie zandkantjes op de duinhellingen krijgt. Als je bedenkt dat ze oorspronkelijk van  Soay eiland komen, 1 van de Kilda eilanden nabij Schotland, is het niet zo raar, dat ze het hier zo goed hebben. Het klimaat daar is nog ruiger en heftiger dan hier. In de duinen kunnen ze genoeg bescherming vinden. Het is niet nodig om de hoeven te bekappen en de winterwol valt er in het voorjaar en zomer in plukken vanaf. Scheren is niet nodig. De conditie van de groep Soay schapen is uitstekend. Als de dierenarts hier komt voor controle is ze altijd vol lof over de Soay schapen en Schotse Hooglanders.

Effect van begrazing is echt zichtbaar.

Die kale zand randen op de duinhellingen zijn weer erg gunstig voor insecten (grondbijen bijvoorbeeld) en zandhagedissen. Als het dikke gras pakket verdwijnt komen de echte duinplanten weer terug zoals duin- en hondsviooltje. Ook de poep van de beesten zorgt voor leven, mestkevers zijn er blij mee, maar ook treffen we paddenstoeltjes op de stront aan.

Genieten van het jonge spul.

Dwaal vooral rond in het begrazingsgebied, dan kom je beslist de Soay schapen en hun lammetjes tegen. Het leuke is,  als de lammetjes er zijn ze vooral samen optrekken. Bij stil weer hoor je het blaten al van verre. Moeder herkent de roep van eigen kroost. Ze zijn snel en schattig. Er van genieten kan met ogen en oren. Lammetjes knuffelen is er niet bij, daar zijn ze te wild voor. Ga er dan ook niet achteraan rennen. Dat heeft echt geen zin en bovendien zijn ze echt sneller dan jij, ook al zijn ze nog zo klein.

reageren

geef een reactie

 • Severine
  24 februari 2020 om 14:30

  Beste Anke,

  In een deken die ik wil gaan weven als onderdeel van een kunstproject wil ik een halve kilo wol verwerken van de Soya schapen op Vlieland. Ik zou dus graag wol komen plukken (uit struiken en takken). Denk je dat er nu genoeg plukken wol te vinden is, of zal ik wachten tot het voorjaar?

 • Ria
  22 januari 2019 om 08:38

  GELUKKIG!!!! Ook blijmakend nieuws van Vlieland!!!

  En gelukkig ben ik ook geen robot!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog