www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Een den is leuk, maar duin moet duin blijven.

18 februari 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
dennen uit duin verwijderen

Dennen uit het duin

Al jaren zijn we op verschillende plekken op verschillende manieren bezig om de verruiging en verbossing van de duinen tegen te gaan. Begrazing is een mooi voorbeeld, maar ook met groepen een duinvallei vrij zagen van dennen behoort tot de mogelijkheden.
Afgelopen natuurwerkdagen zijn we bezig geweest tussen de Afloop en Kooisplek. Op die locatie maken we nu een grote slag om veel dennen daar weg te halen.

Niks doen is geen optie.

Als we niets zouden doen, dan blijft er van het duinlandschap op Vlieland maar weinig over. De duinen zouden dan vol groeien met (dennen) bomen en struiken. Aangezien maar 2% van heel Nederland uit duinlandschap bestaat, willen we  graag dat de duinen zichtbaar blijven . De bomen die we nu weg halen worden op verschillende plekken langs paden gebracht en binnenkort komt er een grote versnipperaar om het hout te verwerken tot houtchips. Deze houtsnippers gaan we weer over zanderige paden verspreiden.

Gelukkig hebben we hulp!

Rebecca Zantingh en Gerard Molenaar lopen momenteel stage bij ons. Ze volgen beide de opleiding Eco en Wildlife bij Helicon en ze hebben beide hun motorzaag certificaat, dus dat komt mooi uit. Collega’s Pieter Schaper en Amanda Lijnema doen het tractor werk en gezamenlijk wordt er veel werk verzet. Uiteindelijk zal er in dit stuk duin ook weer begraasd worden door geiten en wellicht winterbegrazing door de paarden van Vlieland.

Mooi weer erbij, werkt beter.

Het is niet alleen prettig als je mooi weer bij het buitenwerk hebt. Door de droogte ontstaan er ook minder sporen in het duin. We zien nu alleen wat sleep sporen en over een paar jaar zie je er niks meer van. Daarbij komt dat de banden van de tractor geen zogenaamde kammen hebben, dus geen diepe littekens achter laten in de duinen.

duin blijft duin
Kijk dan wat een mooi duin op de achtergrond.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • hein
  19 februari 2019 om 11:17

  hoi anke nou las ik dat ze op terschelling bezig zijn geweest om stuifgaten weer open te maken , gaat dat hier bij ons op vlie ook nog gebeuren? om het weer een dynamischer uiterlijk te geven , zoals het eind zeventiger jaren was groets

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   19 februari 2019 om 11:22

   Hoi Hein,
   Ja, er wordt momenteel gekeken op welke plekken dat hier op Vlieland ook mogelijk is. De natuur even een handje helpen, zodat de elementen weer hun gang kunnen gaan;-)

 • Dolsma
  19 februari 2019 om 10:57

  2. Valt op dat in Duinkersoord veel meer grote dennen staan dan 40 jaar geleden. Kijk maar eens bij mierennest, panorama, us wente, kwikstaart. Wat een bos is daar gegroeid. Zijn oorspronkelijk wat dennentakken in de speelkuilen gestopt tegen de verstuiving, maar je ziet nu alleen dennestruiken en rozenbottelstruiken op de plaatsen van de uitstort van beerputten. Staat er niets in erfpacht contracten SBB dat het duin open moet blijven?

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   19 februari 2019 om 11:07

   Als een pachter iets op zijn/haar terrein wil veranderen, dan gaat dat vaak in overleg met ons. Er staat niet in erfpacht contracten, dat het duin open moet blijven.

 • Ingrid
  18 februari 2019 om 18:42
  • Dolsma
   18 februari 2019 om 21:09

   Mooi. Ook iets voor duinkersoord? Wel veel grote bomen/struiken.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   19 februari 2019 om 08:12

   Goedendag,
   Dank voor de reactie, maar wat bedoelt u met “ook iets voor Duinkersoord?” De houtchips? De paden in Duinkersoord zijn schelpenpaden en vooralsnog gebruiken we de houtchips niet voor particulieren, maar voor de openbare paden.

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   19 februari 2019 om 08:13

   Dank je Ingrid! Komende zomer kunnen jullie er weer van genieten! 😉

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog