www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Schotse Hooglanders vinden nieuwe snack.

12 maart 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
Schotse hooglander

Knabbelen op populier

De 8 Schotse hooglanders in het begrazingsgebied zijn soms moeilijk te vinden. Afgelopen weekend duurde het dan ook even voordat collega Herman Vogel de runderen gevonden had. Uiteindelijk trof hij ze ten noorden van Nieuwe Kooi. Bezig wat jonge populieren te slopen.

Nog niet eerder gezien.

Op die plek hadden we nog niet eerder gezien dat ze daar bezig waren. (Jonge) takken van populieren werden niet alleen afgebroken, maar ook opgegeten. De sapstroom in de bomen begint weer op gang te komen en blijkbaar vinden de Schotse hooglanders dat erg lekker. Door de droge zomer en relatief ook droge winter schakelen de beesten blijkbaar over op andere planten en struiken om te eten.

Ze zijn al oud, maar doen hun werk prima!

De 8 ossen doen hun ‘werk’ nog steeds prima. Je kunt na al die jaren duidelijk het effect van de begrazing zien. Het gebied is 230 ha. groot en de beesten komen  overal. Als ze jeuk hebben gebruiken ze trouwens ook de bomen om van het gekriebel af te zijn. Als je een keer door het gebied heen loopt zie je dan ook overal hun sporen.

Meestal weten we wel waar we ze kunnen vinden. Het hangt vaak van de wind af. Ze lopen toch het liefst wat in de luwte. In de zomer hangen ze vaak rond de drinkplassen.

 

 

reageren

geef een reactie

 • Trix van Meerbeek
  12 maart 2019 om 18:55

  Ik vraag me af: als deze heren uit de tijd geraken, komen er dan ook opvolgers?

  • Boswachter Anke Bruin-Kommerij
   13 maart 2019 om 08:22

   Hoi Trix,
   Er zullen opvolgers komen, maar het is nog niet zeker of dit ook weer Schotse hooglanders worden.

   groetjes,

   Anke

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog