www.boswachtersblog.nl/ Vlieland

Wauw… een rode wouw gezien boven het Bokkendal op Vlieland.

19 maart 2019 Boswachter Anke Bruin-Kommerij in Vlieland
rode wouw op Vlieland. Foto Carl Zuhorn

Carl wist de rode wouw op beeld te krijgen

Hoog Sammy, kijk omhoog! Het loont deze dagen om regelmatig eens even omhoog te kijken. Grote kans dat je dan een over zeilende rode wouw ziet. En dat is best bijzonder, omdat deze roofvogels meer in het oosten van ons land gezien worden.

Rode wouwen op trek.

Gister in de namiddag zag onze collega Carl Zuhorn een rode wouw boven het Bokkendal en afgelopen weekend was deze soort ook al gezien door collega Herman Vogel. De rode wouwen zijn op trek. Ze komen vanuit het zuiden, daar overwinteren ze. Ongeveer 90% van alle rode wouwen in de wereld broeden in Europa. We hebben het dan niet over enorme aantallen broedgevallen in Nederland. Ze zijn vooral goed te herkennen aan de rood/roestbruine staart en de vele kleuren op de borst en rug.

Beetje luie roofvogel.

De rode wouw is niet echt een jager, meestal eet de vogel beesten die al dood zijn. Een beetje lui dus. De vogel weegt ongeveer 1 kilo en de spanwijdte is ruim 60 cm. Ze horen bij de familie van de havikachtigen. De vlucht wordt wel vergeleken met een vlinder. In Engeland wordt hij red kite (rode vlieger) genoemd.

HIER is te horen hoe een rode wouw klinkt.

 

 

reageren

geef een reactie

 • ilya
  2 april 2019 om 17:08

  Hallo, leuk zeg!!!!!
  groetjes, Ilya en Bart!!!!

  • tinyvdk@kpnmail.nl
   12 april 2019 om 15:34

   Altijd leuk de nieuwtjes over Vlie te lezen.
   Bedankt Anke.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog